Frissen Vasból

2021.08.06. 07:00

Nyakunkon a lecsószezon – Körbejártuk a piacot és egy zöldségtermesztőt is felkerestünk

Javában terem már a hagyományos magyar konyha két alapzöldsége, a paprika és a paradicsom. Nyersen, megfőzve, befőzve is ízletesek, nem csoda, hogy vannak, akik kilószámra viszik haza a piacról. Árusokkal beszélgettünk, és egy őstermelőnél is jártunk, aki elárulta azt is, mi a bő termés titka.

Cseh-Egyed Bernadett

Az eső ugyan szakadt csütörtök reggel, az idényzöldségek és -gyümölcsök szinte visszamosolyogtak az asztalokról a szombathelyi Vásárcsarnokban. A betakarítás és a savanyítás időszaka is a mostani, bőséges a kínálat őszibarackból, szilvából, tök- és káposztafélékből, krumpliból. Utóbbi kilóját 100-150 forintért adják, fejes káposztát láttunk kétszáz és háromszázötven forintért is. Horváth Emil azt meséli: vannak, akik már zsákszámra viszik haza a vöröshagymát – kiszárítás után ugyanis eláll majd egész télen. Szintén keresett a zöldbab, a kapor és a szilva.

– Most kell előre gondolkodni és beraktározni télire – teszi hozzá. Tapasztalatai szerint jól fogy az alma és a körte is, a sárgabarack szezonjának azonban lassan vége. Kezdődik helyette a lecsóidény. Németh Vince szerint már most sokan keresik a paprikát és a paradicsomot, amelyből többfélét is árul.

Azt mondja: az idősebbek általában fél kilót kérnek egyszerre, de nem ritka az sem, hogy valaki öt kilóval távozik. A sárga, magas C-vitamin-tartalmáról és vízhajtó hatásáról ismert zöldség kilóját négyszáz, a paradicsomét pedig 500 forintért kínálják. Jó tíz napja érik már a szabadföldi paradicsom egy helyi zöldségtermelő kertjében.

Falussy Péter azt meséli: a paradicsom a kedvence és az egyik szívügye a zöldségek között. Mintegy kétszáz négyzetméteren ültetett belőle, van itt folytonnövő és bokros fajta, pici koktél- és nagy berakóparadicsom is. Az extrahűvös tavasz miatt még mindig késésben van a természet, a paradicsom és a paprika mintegy három héttel hamarabb szokott teremni, de most már látványos az elmúlt hónapok munkájának eredménye: egy tőről akár 5–8 kilogramm zöldség is szedhető.

– A brutus egy széles, elterülő fajta, a liguria cikkcakkos és kicsit körte alakú – magyarázza Falussy Péter, majd hozzáteszi: levesnek, lecsónak, eltenni inkább ezeket ajánlja. Megmutatja azt is, mi az egyik titka a bő hozamnak. – Fontos a paradicsom rendszeres öntözése, én ezt csepegtető módszerrel oldottam meg. A kútból egy nagy tartályba pumpálom a vizet, onnan pedig egy időkapcsoló szépen kiengedi a csepegtető szalagokon keresztül, méghozzá korán reggel, mert akkor van a legnagyobb esélye felszívódni a gyökérzónába.

– Ugyanilyen fontos azonban a téli trágyázás is, amit soha nem halaszt el. Falussy Péter búcsúzóul még megjegyzi: Kétségtelen, hogy a magyar konyha egyik remeke a lecsó, de a friss paradicsomból egy perc alatt finom tésztaszósz is készíthető: csak főzzük össze egy kis paradicsompürével, hagymával és fokhagymával.

Kiemelt képen: Falussy Péter mintegy kétszáz négyzetméteren termeszt paradicsomot: a bőséges termés titka a rendszeres öntözés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában