Barangolás az Őrségben

2021.08.19. 07:00

Nyitott portákra kukkantottunk be a Hétrétországban, ahol enni, inni, okosodni is lehet

Megnyitotta kapuit Hétrétország, ahol számos porta várja a látogatókat. A program nagyon népszerű, az ország minden tájáról jönnek ilyenkor az Őrségbe, de külföldiek – olaszok, osztrákok és szlovének – is megfordulnak a hagyományokkal teli térségben.

Tóth Judit

Ispánk volt az első állomás, ahová szerdán ellátogattunk. Pazar a fenyők árnyékában kialakított rönkházas porta a falu szélén. – Folyamatosan jönnek hozzánk a nyitott napokon, sok a visszatérő vendégünk. Olyan is, aki Sopronból csak azért jön el, hogy nálunk palacsintázzon – tudtuk meg Belovai Máriától, aki rendületlenül ott állt a sütők mellett, és gyártotta a negyven centi átmérőjű finomságokat. Édes és sós ízesítést is lehet kérni, a legnépszerűbb a tökös-mákos, de sokan kérik az almás-gesztenyés variációt is. Ez nem meglepő, mert a helyi ízeket mindenki meg akarja kóstolni. A töltelék párolással készül, igazi ízkavalkád jön össze belőle. Emellett vannak hagyományos palacsintatöltelékek is, például szilva- és sárgabarack lekvár, ezek is mind saját készítésűek. Keresik a sós ízeket is, a sonka, sajt, tejföl trióból lehet választani – mondta a porta tulajdonosa.

A martonvásári Fürcht Tamás családjával érkezett az Őrségbe. Szattán, lakókocsis nyaraláson vannak, az ötéves Tara és a nyolcéves Benedek nagy örömére. Hétrétországban először járnak, de a vidék nem idegen számukra, korábban voltak már itt, más rendezvényeken. A palacsintázóban mindenki mást kóstolt, ízlett mindenkinek – mondta a családfő.

Rókáné Kati Őriszentpéteren nyitotta meg portáját. Most már háromgenerációs fazekas család az övék, hiszen lánya, Kata, és unokája, a hamarosan második osztályos, Dórika is viszi ezt az ősi mesterséget. Kati hetedikes korában kezdett korongozni, és bár azt mondja, hogy ez alapvetően férfias munka, más nem tudna elképzeli magának. Portája egész éven át a látogatók rendelkezésére áll, nála nem csak a nyitott napokon lehet a korongozó mellé ülni. Itt budapesti csapattal találkoztunk, akik amúgy Döröskén nyaralnak, de ki nem hagyták volna ezt a kézműves lehetőséget. A társaság egyik hölgytagjának, Aranyosné Deák Jusztinának régi vágya vált valóra azzal, hogy dolgozhatott agyaggal. Végül egy kis tálka került ki a kezei közül.

Az illóolajokról tartott szakszerű, ám humorral kellően fűszerezett előadást hegyhátszentjakabi lepárlóműhelyében Kiss Norbert. Itt is fővárosi családdal futottunk össze, Szabóék érdeklődve hallgatták, melyik gyógynövény mire jó és hogyan készül a hamisítatlan, minőségi illóolaj. A helyszín maga is kellemes hangulatú, jó hallgatni a szakembert, s ami még jobb, hogy a végére interaktívvá válik a program. Lehet szagolni levendulát, borsmentát, édesköményt és kakukkfüvet. Utóbbi kettő esetében azonnal beugrik, hogy ezek ismerősek, még gyermekkorunk köptetőiből. Megtudjuk azt is, hogy az izsóp ősi, szentnek tartott gyógynövény, aromavize érett nők bőrére van nagyon jó hatással, a muskotályzsálya meg a fiatalok bőrét tartja karban. Így vagy úgy, de órákra el tudnánk merülni az illóolajok titokzatos világában. A minőség költséges – ez itt is alapszabály – száz kiló levendulavirágból egy liter olaj nyerhető, a zsálya, borsmenta, citromfű ennek is csak a töredékét adja.

Hétrétország, a szerek és porták köztiválja vasárnapig várja a látogatókat. A nyitott portákon lehet enni, inni, nézelődni, okosodni. Bármelyiket akarja is az ember, biztosan célba ér.

Kiemelt képünkön: Kiss Norbert Hegyhátszentjakabon varázsol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában