Programtipp

2021.08.06. 07:00

Összegyűjtöttük, hogy milyen programok várják Vas megyében a következő napokban

VN

KONCERT

Szombathely. Végállomás Klub kert: augusztus 6-án, (péntek) 19 órától Rockpiknik a Dózis RB zenekarral.

Városháza terasz: augusztus 6-án (péntek) 19.30-kor Nyitott Városháza – Teraszkoncert: Szimfonikus Kamara Est.

Bohém (Thököly Imre u. 14.): augusztus 7-én (szombat) 20.30-kor Ripoff Raskolnikov, ütőhangszereken ezúttal is közreműködik Skultéty Rita. Vendég fellépő: Farkas Janó – szájharmonika.

Agora – Művelődési és Sportház, terasz: augusztus 11-én (szerda) 20 órakor Grecsó–Kollár–Klemenz koncert. Szerda esti akusztik.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Víztorony közösségi tér: augusztus 6-án (péntek) 18 órakor Víztorony estek- Közösségi kulturális program, utazással, szépségápolással, verssel, zenével. Program: Színek, illatok- szépségápolás az Avonnal.

Iseum Savariense: augusztus 7-8. (szombat–vasárnap) 15.30–16.30 óráig Iseum x – emelt fővel, avagy mennyezet- és falfestmények az Iseumban-tárlatvezetés. Az augusztusi tárlatvezetés középpontjában a 2016-os „Szent Márton és Pannonia” című időszaki kiállításon először bemutatott mennyezetfestmény áll. Ehhez kapcsolódóan bepillantást nyerhetünk a különböző technikákba, rekonstrukciós problémákba. A további kiállított falfestményen keresztül pedig ezek ikonográfiáját, képi mondanivalójukat ismerhetjük meg.

Szombathelyi Képtár: augusztus 8-án (vasárnap) 14.30–15.30 óráig Minitextil maxi gondolatok-tárlatvezetés.

Schrammel-gyűjtemény: augusztus 8-án (vasárnap) 16.30–17.30 óráig Restaurátor szemmel, avagy Schrammel Imre „robbantott” formái. Az ütéssel és lövéssel deformált tökéletes kockák és hasábok, az úgynevezett’’ robbantott” formák, Schrammel Imre munkásságának az 1970-es évekre jellemző, átütő erejű darabjai. Lebilincselően érdekes mind készítéstechnikájuk, mind az a művészi elgondolás és szándék, amely létrehívta ezeket az unikális műveket. Előtte senki sem csinált még átlőtt agyagszobrokat. Ezt az izgalmas témát járja körül a műhelytitkokkal tűzdelt tárlatvezetés, szilikátrestaurátori tolmácsolásban.

Bük. Büki MSK – Atrium: augusztus 7-én (szombat) Magna Cum Laude koncert. Program: 19 órakor Gyógy-Bor-Tér-Zene. Atrium Cafe előtti terület: Duo Don Pedro'z koncert. 20 órakor kapunyitás. 21 órakor Magna Cum Laude. 22.30-kor Hege pop-rock-alter buli.

Pápoc. Kultúrház: augusztus 7-én (szombat) Elszármazottak találkozója és falunap. Délelőtt „Generációk viadala” kispályás futballmérkőzés, majd kora délután Elszármazottak találkozója és főzőverseny. 13 órától kulturális programok, majd kiállítás megnyitó. 16 órától falunap. 18 órakor vacsora, majd Stipkovics Vivien könnyűzenei műsora. 18.40-kor tombolasorsolás. 19 órakor Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör műsora. 20 órakor Újvári Marika magyar nótaénekes előadása. 21 órakor Főnix Hastánccsoport műsora. 21.30-tól falunapi bál.

Peresznye. Kastélykert: augusztus 7-én (szombat) Horvát gasztronómia napja. Programok: 10 órakor REMEK MŰ-HELY interaktív gyermek műsor. Légvár és óriás csúszda. 13 órakor Hagyományos horvát és német nemzetiségi ételek kóstolása. 14 órakor Ebéd. 14.30-kor Tűzoltó bemutatók, akadálypálya gyerekeknek. 16 órakor Marton Szállás – lovas bemutató, lovaglás, íjászat. Kézműves foglalkozás: Kulcsárné Pántos Nóra. 16.30-kor Kötélhúzó verseny, játékos vetélkedő. 19 órától Bál – zenél: Tímár Jani.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Állandó kiállítások: Változó kultúrák a változó tájban. Savaria – római város a Borostyánkő úton (Kr. u. 1-4. sz.). Kőtár (Lapidárium). Vas megye és Sabaria / Szombathely a népvándorlás- és középkorban. Vadászat – közel a természethez. A kiállítás látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását. A kiállítás 2022. márciusáig látogatható.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 9–16, péntek 9–14 óráig. A Látványtár előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Járdányi Paulovics István Romkert: A Romkert csak vezetéssel látogatható, az alábbi időpontokban: csütörtök–szombat: 10.30; 14.30; 16.00 órakor.

Smidt Múzeum: kedd–szombat 10–17 óráig. Állandó kiállítás: A Smidt Múzeumot 1968-ban alapította Dr. Smidt Lajos, nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos, aki Szombathely városának és Vas megye közönségének ajándékozta értékes magángyűjteményét. Számos történelmi személyiséghez és művészhez kötődő emlék: bútorok, festmények, üvegek, porcelánok, ötvösművek, hangszerek, kéziratok, viselettörténeti anyag és óragyűjtemény várja a múzeumlátogatókat.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Pitykétől a bicskáig. Fémművesség a vasi hagyományos közösségek életében. A hagyományos fémművesség emlékeiből ad ízelítőt a kiállítás, az egykori Vas megyei aranymosástól a vándorköszörűsök és drótosok munkáján át a vashámorok működéséig. A látogató számos fémből készült tárgyat is megismerhet: épületelemek, tűzi eszközök, sírjelek, edények, mezőgazdasági szerszámok és egyéb használati tárgyak érzékeltetik a fémmegmunkálás jelentőségét az egykori paraszti társadalomban. A kiállítás november 7-éig látogatható.

Szombathelyi Képtár: a VII. Nemzetközi textilművészeti triennálé. A kiállítást elismert hazai és nemzetközi művészek 219 műalkotásából állították össze. A kiállítandó műveket öt kategóriában a meghirdetett pályázat útján neves kortárs művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választotta ki. A már hagyománnyá vált – immár 50 éve zajló – nemzetközileg elismert rendezvény felvonultatja a magyar, valamint a nemzetközi textil- és öltözéktervező művészet legjobbjait, bemutatja a legújabb műveket, trendeket a Fal- és Tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag kategóriákban. A 2021-es VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé témája a SODRÁS. A kiállítás augusztus 28-áig tekinthető meg, kedd–vasárnap: 10–17 óráig.

Iseum Savariense: kedd–vasárnap: 10–17 óráig. A templom egykori oszlopcsarnokai helyén kialakított, a 21. század igényeinek megfelelő tágas terekben látható az Isis savariai otthona című izgalmas kiállítás, amely az Iseumban talált leletek mellett az antik ember mindennapjait átszövő magán- és hivatalos vallásosság emlékeit interaktív formában tárja a látogatók elé.

Agora – Savaria Filmszínház: Festés receptre. Magosi Beáta akvarell kiállítása. A tárlat augusztus 15-éig várja az érdeklődőket.

Kőszeg. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Jurisics-vár, Lovagterem: In memoriam címmel, kiállítás az egyesület elhunyt művészei emlékére. A tárlat megtekinthető szeptember 22-éig, naponta 10–17 óráig.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont: augusztus 8-án (vasárnap) 16 órakor Bálinth Zoltán, Erdély – Árkos. Vándor székely kiállítás, válogatás az árkosi néprajzi gyűjtemény anyagából. A kiállítást megnyitja: Dr. Markovics Tibor az Őrség Nemzeti Park igazgatója. A tárlat augusztus 29-éig látogatható.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: augusztus 8-án (vasárnap) 11 órakor Baráth Hajnal Ferenczy Noémi-díjas textilművész kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója. A kiállítás megtekinthető augusztus 31-éig, hétköznapokon 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítás, kastély főépület: „Körmend és a Batthyányak évszázadai”; Cipőtörténeti Gyűjtemény. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig. A múzeum új kiállítási térrel is gazdagodott, egy különleges, interaktív elemekben bővelkedő Történelmi Fotóműhelyt is birtokba vehetnek a látogatók.

Batthyány kastély – Sala Terrena Galéria: Körmendi érték címmel kiállítás várja az érdeklődőket. A tárlat szeptember 30-áig, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig látogatható.

Batthyány kastély főépület – Díszterem: Szalon és ebédlő a Batthyány-kastélyban című új állandó kiállítás.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum: Vasváron az 1920-as években kezdődött a régi tárgyak és dokumentumok gyűjtése. Az anyagot a községházán helyezték el, a II. világháború alatt azonban megsemmisült. A gyűjtést Németh Antal indította meg újra 1948-ban. Az ő magángyűjteményéből és a helyi régészeti leletekből 1951-ben járási múzeumot alapítottak. Állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–18 óráig.

További programok:

https://www.vaol.hu/programajanlo/vasarnapig-duborog-a-motorostalalkozoval-egybekotott-rockfesztival-sarvaron-5177003/

https://www.vaol.hu/programajanlo/puskalovessel-indul-koszeg-ostroma-de-lesz-vasar-zene-es-jonnek-a-hagyomanyorzok-is-5176841/

https://www.vaol.hu/programajanlo/huzzak-vonjak-mint-a-vasvari-rerestesztat-rengeteg-meglepetest-hordoz-magaban-az-idei-restesnap-5176832/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában