verbita rend

2021.08.02. 18:30

Öt Vas megyei település plébánosa lett Fernandes Loyd atya

Dr. Székely János megyés püspök augusztus 1-jétől Kőszegszerdahely filiát Bozsokkal, Cákkal, Kőszegdoroszlóval és Velemmel elcsatolta a kőszegi plébániától, és Kőszegszerdahely központtal plébánia rangra emelte, melyet a verbita rend lát el. Az új plébánossal, Fernandes Loyd Pradeep SVD atyával beszélgettünk.

Tóth Kata

Két éve a kőszegi Szent Imre Missziósház és Verbita Központ rektora-igazgatója a 38 éves Loyd atya, aki előtte Vasváron szolgált káplánként. Tartományfőnökük tette fel neki a kérdést: tudja-e vállalni a plébánosi feladatot mostani teendői mellett, ő pedig örömmel igent mondott. Kőszegszerdahelyen és Cákon több mint egy éve miséznek már rendtársával, Tete Remissel vasárnaponként, missziósként feladatuk a közösségépítés, nem idegen tehát számukra a környezet, az emberek. A verbitákat amúgy is harminc éve ismerik Kőszegen és környékén, most még közvetlenebb lesz a kapcsolat.

Loyd atya 2012. január 2-án tett örökfogadalmat a verbitáknál, 2013 májusában szentelték pappá. Hosszú út vezetett odáig. – Hárman vagyunk testvérek. Egyszerű, dolgos családból származom Dél-Indiából, Karnátaka államból. Szeretetben nőttünk fel a két testvéremmel, de megtapasztaltuk az élet nehézségeit, a lemondást is. Gyermekként éreztem már az elhívást a papságra, és a családomnak köszönhetem, hogy megvalósulhatott: támogatták a döntésemet.

Szemináriumba mentem 15 évesen, utána a jezsuita rend által fenntartott egyetemen tanultam. Szerettem a történelmet, érdekelt a világ, az európai kereszténység. Háromnapos hivatástisztázó programon vettem részt a verbitáknál, ismerkedtem az atyák életével, végül elköteleződtem a rend mellett, vállalva, hogy részt veszek a miszsziós életben. A választható országok közül 2013-ban Magyarországra küldött a rend.

Az első évet Budapesten töltöttem nyelvtanulással, négy évig Vasváron voltam káplán, 2018-ban Kőszegre költöztem, azóta rendházfőnökként dolgozom Isten országáért és az emberekért. Plébánosi teendőin kívül beszélgetéseket, előadásokat, zarándoklatokat, közös ünnepeket, családi napokat is tervez a Hegyalja falvaikban. Hiszi, hogyha jól és szívből végzi munkáját, az eredmények idővel maguktól jönnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában