avatás

2021.08.09. 07:00

Park és szobor őrzi a 226 éve született költőnő, Dukai Takách Judit emlékét Dukán

Az avatás kapcsán konferenciát is tartottak: a költőnő életpályája mellett a 80 éve született és Dukán élt íróról, Simonffy Andrásról is megemlékeztek.

Pajor András

Fotó: Pajor András

A kultúrotthonban megtartott emlékülésen elsőként Mi dukaiak címmel Erdélyi János filmrendező, a konferencia ötletgazdája beszélt. Ezt követően Sudár Lászlóné helytörténész-tanár, majd dr. Cséby Géza irodalomtörténész tartott előadást. Alexa Károly irodalomtörténész végül a dukai költő Malvinaként megelevenedett eszményképéről szólt. Írók a Kemenesalján címmel emlékezett Simonffy András költőre Ambrus Lajos író. Az országosan ismert szerző a 80-as években költözött a Dukai Takách-kúriába, ahol Kazinczy Ferenc Széphalomjához hasonló költői központot akart létrehozni, de tervei nem váltak valóra.

A Dukán most kialakított emlékparknál Németh Dezső polgármester mondott köszönetet a Huszár családnak, akik a területet adományozták a községnek, amelyre Horváth József kőfaragóművész alkotása került. A Hungarikum Bizottság több mint 4 millió forinttal támogatta a költőnő kultuszának építését. – Duka példaértékűen ápolja örökségét. Az itt megteremtődött szellemiséget a település folyamatosan vigyázza. Ezért jó élni ezen a környéken – hangoztatta beszédében V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője.

Az avatón szabadtéri evangélikus istentiszteletet tartottak, igét hirdetett dr. Szabó Lajos, az innét elszármazott lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott rektora. A település polgárainak részvételével megtartott ünnepség koszorúzással zárult.

Kiemelt képen: Az emlékműnél szemben V. Németh Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában