Frissen Vasból

2021.08.22. 15:30

Pince a körmendi kiállítótér alatt – mire használhatták?

Kevesen tudják, hogy a mai Városi Kiállítóterem alatt egy alacsony belmagasságú, dongaboltozatú pince található. Ez a föld alatti kis terem 2015-ben – az épület felújításakor – került a kutatók látókörébe. Nagy kérdés, hogy milyen célt szolgált.

Tóth Judit

A Batthyány-kastély főépülete mellett nyugati és keleti irányban is van egy-egy kisebb épület. A keleti az úgynevezett parádésló-istálló faragott itatókkal, itt a legszebb lovait tartotta a Batthyány család. A nyugati a kocsiszín, eleinte ebben is lovak voltak, később lószerszámok, kocsifelszerelések elhelyezésére szolgált. A kutatók az épület alatt néhány évvel ezelőtt felfedeztek egy kis pincehelyiséget. Azonnal adódott a kérdés, hogy miért van pince az épület alatt?

– Ez nem volt teljesen meglepő, hiszen arra már korábban felfigyeltünk, hogy van pinceablak, így gondoltuk, hogy pince is tartozik hozzá – mondta Koppány András műemlékszakértő. De arra, hogy tulajdonképpen milyen célt szolgált ez a föld alatti rész, nehéz válaszolni, hiszen látszólag értelmetlennek tűnik a kialakítása.

A kutató hozzátette, hogy nem mindig volt egyterű ez az épületrész. Kutatások bizonyítják, hogy korábban kisebb kamrák is voltak. Ezek közül az egyikben csigalépcső is volt, ez vezetett az említett pincébe, de felfelé a padlástérbe is volt folytatása.

Koppány András kiemelte, hogy a pince funkcióját nehéz meghatározni. Magát az épületet istállóként használták, így a föld alatt lévő részt is ennek függvényében érdemes vizsgálni. A szakember véleménye az, hogy valószínűleg „vízelnyelő” szerepe volt a helyiségnek, amely megakadályozta a normál istállószinten a dohosodást, vizesedést. Feltételezhető, hogy drága lószerszámokat – akár aranyozott nyergeket is – tartottak itt, így ezek megóvása nagyon fontos volt a családnak.

– Mindenképpen azt gondolom, hogy alárendelt szerepe volt a pincének, hiszen alacsony a belmagasság, csak lehajtott fejjel lehet itt közlekedni, ráadásul az alapterülete is elég kicsi. Biztosan nem boroshordókat tároltak itt, hiszen azok le sem fértek volna – összegzett a szakértő, aki rengeteg majorságot, birtokot kutatott már élete során, de ilyennel még nem találkozott.

A pincébe vezető csigalépcsőt a 19. század folyamán bonthatták le. A jelenlegi Városi Kiállítóteremben egy fa csapóajtó árulkodik a föld alatti titkos helyiségről, amely most már csak létrával közelíthető meg.

Kiemelt képünkön: A Városi Kiállítóterem alatti titkos pincét néhány éve fedezték fel a kutatók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában