Frissen Vasból

2021.08.09. 12:58

Szenzációs megfigyelés: újabb madárritkaságot kaptak lencsevégre Rábapatynál – fotók

A mostani megfigyelés mindössze a harmadik héjasas-előfordulás hazánkban. Vaios Görögországból szinte egyenes vonalban, északnyugati irányban szelte át a balkáni országokat és érkezett Magyarországra.

Bódvai Ildikó/Kisalföld

Fotó: Borbás Katalin

– Tóth Kornél madarász egy fiatal héjasast (Aquila ­fasciata) figyelt meg és fényképezett Rábapatynál július 30-án. A madáron színes gyűrű és jeladó is volt. Mint kiderült, Görögországból származó, Vaios névre keresztelt, fiatal hím madárról van szó, amelyet idén áprilisban jelöltek fiókaként Ándrosz szigetén, a LIFE Bonelli eastMed Project keretében – számolt be az esetről a Kisalföldnek Hadarics Tibor zoológus.

Fotó: Borbás Katalin

A megfigyelésre minden madarász felkapta a fejét, tekintve, hogy ennek a madárfajnak eddig mindössze két előfordulása volt ismert Magyarországról: 1907 szeptemberében a ma Abához tartozó Kajtorszentiván mellett, 1943 tavaszán pedig Kevermes környékén lőttek egy-egy madarat, de ma már sajnos egyik bizonyítópéldány sincs meg – írja a kisalfold.hu.

Augusztus 3-án az Őrség érintésével átrepült Ausztriába, este pedig már Szlovéniában volt.

Az ország minden tájáról érkeztek madarászok, hogy megfigyelhessék a ritka fajt.
Fotó: Hadarics Tibor

– A görög kollégák folyamatosan követték az interneten a madár mozgását, és rendszeresen elküldték a legfrissebb koordinátákat, hogy minél többen megfigyelhessék nálunk is a madarat. Ebből a szempontból a legfontosabbak az éjszakázóhelyek koordinátái, hiszen ott a következő nap reggel szinte biztosan meg lehet pillantani a madarat. Július 31-én és augusztus első napjaiban az ország minden tájáról érkeztek madarászok a Rábaközbe, hogy megfigyelhessék ezt a nálunk igazi nagy ritkaságnak számító madarat. A legszerencsésebb Borbás Katalin volt, július 31-én déltájban szinte a feje felett, alacsonyan repült el a madár, így kiváló fényképeket tudott róla készíteni. Augusztus 3-án dél­előtt még látták, délután viszont az Őrség érintésével átrepült Ausztriába, este pedig már Szlovéniában volt – tette hozzá Hadarics Tibor.

Fotó: LIFE bonelli eastMed project

A héjasas elterjedési területe Észak-Afrikától és az Ibériai-félszigettől Dél-Kínáig, illetve a Kis-Szunda-szigetekig húzódik, azonban nem összefüggő. A becslések szerint európai állománya 1100–2400 párra tehető.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/madarak-paradicsoma-a-rabapatyi-tavon-fotok-4936804/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/heringsiralyt-lattak-a-rabapatyi-tonal-5066207/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában