új tárlat

2021.08.26. 07:00

Szőtt képek a megélt hétköznapi élményekből – Megnyílt Baráth Hajnal kiállítása Sárváron

Baráth Hajnal Ferenczy Noémi-díjas textilművész Kárpitok és széljegyzetek című kiállítása nyílt meg a Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében. A Nádasdy-vár kortárs galériája több mint húsz éve működik együtt a Szombathelyi Képtár textiltárlataival, egy-egy ismert alkotónak egyéni bemutatkozást biztosítva.

Pajor András

Fotó: Pajor András

– Nagyon örülünk ennek az együttműködési lehetőségnek, a textilművészet legnagyobbjai jelentek meg a sárvári galériában. Ahogy most Baráth Hajnal, aki szintén régóta résztvevője a textilművészeti triennáléknak – szólt megnyitójában Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója.

Baráth Hajnal fő műveinek a nagy méretű szövött kárpitokat tartja, amelyeket mindig maga készít. A szőtt képek témáit mindig saját, megélt hétköznapi élményeiből meríti, s azokat gondolja újra ismeretei révén. Az alkotás számára egyfajta több hónapig, akár évig is tartó meditációs folyamat. – Minden nap úgy kell a szövőszék elé ülnöm, hogy a kész munka még csak a fejemben létezik, ez egy komoly meditációs időszak – mesélte Baráth Hajnal, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves szakának vezetője is. A sárvári várban augusztus 31-ig nyitva tartó tárlaton a kárpit megszületését kísérő grafikák és néhány Baráth Hajnal alkotói sokszínűségét is bemutató alkotás is megtekinthető.

Kiemelt képen: Kondor János galériavezető, Baráth Hajnal és Cebula Anna a sárvári textiltárlaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában