Emléktábla és dombormű

2021.08.07. 18:00

Újabb eseményhez érkezett a Lehár-emlékév Szombathelyen

Báró Lehár Antal ezredes születésének 145. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév rendezvénysorozata keretében emléktáblát és domborművet avattak a tiszteletére, alkalmi borítékot mutattak be és egy előadás is elhangzott az I. világháború utáni katonai helyzetről.

Tersztyánszky Krisztina

Az ŐrvidékHázban a Lehár 145 emlékév ötletgazdája, Fülöp András köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédében megemlékezett báró Lehár Antal ezredesről, aki csapatával, a 106-os gyalogezreddel 1918-ban elévülhetetlen érdemeket szerzett a Piave folyónál zajlott ütközetben. Példamutató helytállásáért megkapta a tiszti arany vitézségi érmet és a Mária-Terézia Rend lovagkeresztjét is kiérdemelte. 1919-ben pedig a Fővezérség elrendelésére Szombathely központtal egy reguláris magasabb egységet hozott létre. A Szombathelyi Hadosztály az egykori császári és királyi 83-as, 106-os, a soproni 76-os és nagykanizsai 48-as gyalogezredek, valamint a soproni 18-as és nagykanizsai 20-as honvéd gyalogezredek, illetve a császári és királyi 11-es, és a zalaegerszegi 6-os honvéd huszárezredek katonáiból alakult meg.

Felavatták a huszárlaktanya falán elhelyezett Lehár Antal-információs táblát, valamint az ezredest ábrázoló terrakotta domborművet, Horváth Róbert szobrász alkotását. A dombormű a Szent György Lovagrend és az ŐrvidékHáz felajánlása Szombathely városának. A Lehár-emléktábla mellett egy másik információs táblát is elhelyeztek: ez a 120 éve született Gróf Almásy László érdemeit méltatja, aki pilótaként szintén harcolt az első világháborúban, majd többek között Afrika-kutatóként szerzett érdemeket. Mindkét nagyszerű ember tevékenysége a pátriához kötődik, mindketten az Isten, Haza, Család alapvető értékek mentén élték életüket egy embert próbáló időszakban – emelte ki ünnepi beszédében Vitéz dr. Danka Lajos, a Vitézi Rend Vas megyei hadnagya.

Ideje, hogy helyükre tegyük ezeket az értékeket, melyeket a kommunizmus évei leromboltak. A továbbiakban Wolfgang Wildberger, az osztrák Fekete Kereszt hadisírgondozó szervezet burgenlandi tartományának vezetője ismertette Lehár Antal életútját, aki újonnan felállított gyalogezredével részt vett a Monarchia utolsó kétségbeesett offenzívájában, szerepet játszott a Tanácsköztársaság elleni harcban és IV. Károly király puccskísérletében is. Köszönetét fejezte ki a szervezőknek és kiemelten Horváth Róbert szobrásznak a méltó megemlékezésért.

A továbbiakban Steindl Rezső, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének Vas megyei elnöke mutatta be azt a díszborítékot, amelyet a Lehár hadosztály emlékére bocsátottak ki és augusztus 6-ai bélyegzővel láttak el. A továbbiakban pedig Jagadics Péter hadtörténész tartott előadást a III. Katonai Kerületparancsnokságról, az I. világháború utáni hatalmi helyzet alakulásáról.

Kiemelt képen: Wolfgand Wildberger ezredes, az Osztrák Fekete Kereszt burgenlandi tartományának vezetője emléklapot adott át a Lehár-dombormű alkotójának, Horváth Róbertnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában