HÁZON KÍVÜL ÉLIK MINDENNAPJAIKAT

2021.08.15. 07:00

Újra támadásba lendültek a csupasz, nyálkás lények, a meztelencsigák

„Csiga-biga, gyere ki, / Ég a házad ideki” – szól a közismert gyermekdal. S miközben a fejünkben tovább daloljuk a mondókát, lejegyezzük: nem olyan kedvelt állatok a hazai kertekben a csigák. Főleg, ha ház nélkül érkeznek.

feol.hu/vaol.hu

Főleg a Nyugat-Dunántúlon okoz gondot Fotó: VN-archív

Fotó: VN-archív

Szárazság, majd viharok, s most ismét hosszan tartó magas plusz fokok. A kiszámíthatatlan időjárás nem könnyíti meg a kertészek dolgát, holott most érkezett el a gyümölcs- és zöldségszüret, valamint a másodvetés ideje. Dolgunkat azonban nemcsak a szélsőséges, sokszor előre nem megjósolható időjárás, de az azzal összefüggő jelenségek sem könnyítik meg. Így például a meztelencsigák sem – számolt be róla a feol.hu.

Tizenkettőtől akár tizenöt centiméterre is megnőhetnek, s nem elég, hogy folyton éhesek, emiatt pedig minden növényt (annak húsát, gumóit, gyökereit) megeszik, de azokat ürülékükkel és nyálukkal is beszennyezik. S ha mindez nem lenne elég, a biztonság kedvéért még gyorsan is szaporodnak.

Ellenük tehát gyors és hatékony fellépés kell, ami mostani elterjedésük miatt különösen fontos. Az Agroinform statisztikái szerint közel háromszáz válaszadójuk 57 százaléka jelezte azt, hogy a meztelencsigák rendszeres jelenlétükkel jelentős károkat okoznak a kertben, míg a megkérdezettek 35 százaléka úgy felelt: időszakosan vesz észre kisebb károkozást. Csupán három százalékuk nem észleli a csupasz puhatestűek jelenlétét, károkozását a gyümölcsösben-zöldségesben. A kerttulajdonosok közül többen a már évek óta bevált vegyszerhez nyúlnak, a metaldehidet tartalmazó készítményekhez, ám ezt augusztus 1-jétől már nem tehetik meg. Pontosabban a nyár utolsó hónapjának első napjától már nem lehet szabad forgalmazásban megvásárolni az ilyen szereket, azokat a jövőben már csak növényvédelmi végzettséggel rendelkező személyek használhatják annak emberi termékenységre gyakorolt negatív hatása miatt.

Házi praktikák

A házi praktikák közül hatásos, ha esténként egy zseblámpát fogva vagy a derengő szürkületnél kimegyünk a kertbe, majd nemes egyszerűséggel összeszedjük az észlelt csigákat, s bedobáljuk azokat egy sós vízzel teli vödörbe. Ebben nem túl kíméletesen, de gyorsan elpusztulnak az állatok. A földet azonban, ha tehetjük, inkább ne sózzuk, hiszen az egyrészt környezetkárosító, másrészt pedig a földnek, így a terményeknek és nekünk is káros.

A meztelencsigákat könnyedén becsaphatjuk vagy egy helyre terelhetjük, szeretik ugyanis a nyirkos, árnyékos, nem felmelegedő kertrészeket, ezekről a helyekről indulnak éjszaka táplálékot keresni. Így vehetünk vagy készíthetünk a telek egy pontjára élesztős, sörös csapdákat is. Ugyancsak házi módszer a vasreszelék, hamu vagy kávézacc kiszórása, ám ezek kismértékben irritálják és ingerlik az állat bőrét, így csak rövid távon hatásosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában