Testvérvárosukba látogattak

2021.08.26. 09:03

Vépi küldöttség utazott a tasnádi fesztiválra

Július közepén kapott meghívást Vép képviselő-testülete erdélyi testvérvárosa, a Szatmár megyei Tasnád városnapi rendezvényére. Négyfős küldöttség utazott a kisvárosból.

Tóth Kata

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Vép Önkormányzat

Tekintettel arra, hogy tavaly Tasnádon is elmaradt a városnap, valamint, hogy megismerkedjenek az újonnan választott polgármesterrel, a vépi testület úgy határozott, hogy mindenképpen részt vesznek a rendezvényen, jelezve azt is, hogy a kapcsolat továbbra sem szakad meg a két település között. Augusztus 14-én indult útnak Kovács Péter polgármester Rózsa Hajnalka, Kóbor Attila és Németh Péter képviselőkkel. Az esti órákban Dr. Farcău Adrian Dănuţ polgármester fogadta őket baráti beszélgetésre a többi testvérvárosi küldöttel együtt egy Tasnád melletti kis tanyán. Jelen volt még a moldovai és a lengyel testvérváros, valamint Magyarországról az egyik budapesti kerület és Nagykálló küldöttsége. A bensőséges hangulatú rendezvényen hitet tettek a kapcsolat tovább építése mellett, és hogy keresik a lehetőségeket egymás életének, kultúrájának bemutatására.

Vasárnap délelőtt a magyar küldöttségek a helyi RMDSZ képviselőivel beszélgettek, majd Sződemeteren, Kölcsey szülőfalujában a vépiek megkoszorúzták a költő szobrát. A templom mellett, ahol Kölcseyt megkeresztelték, szép és korszerű látogatóközpont épült a magyar kormány támogatásával. Az új épület földszintjén nívós kiállítás emlékezik a Himnusz költőjére, emeletén 24 férőhelyes turistaszállás, a pincéjében jól felszerelt konyha és étkező található. Pakulár Bú Júlianna és férje, Pakulár István református lelkészek minden akadályt elsöprő szervező munkájának köszönhetően.

Fotó: Vép Önkormányzat

Délután a hivatalos megnyitón a tasnádi vezetés mellett felvonuló testvérvárosi küldöttek között a vépiek nevében Kovács Péter polgármester köszönte meg a meghívást. Visszaemlékezett a testvérvárosi szerződés aláírása óta eltelt időszak közös rendezvényeire, a tasnádi gyerekek vépi táborozására, művészeti csoportok, előadók fellépésére. Átadta Vép város polgárainak jókívánságait a szépen fejlődő fürdőváros valamennyi lakójának.

Fotó: Vép Önkormányzat

Az estébe nyúló és tűzijátékkal záruló rendezvény másnapján érkezett vissza a vépi delegáció. Örömmel nyugtázták, hogy annak ellenére, hogy jelenleg az RMDSZ képviselői kevesebben vannak a tasnádi önkormányzatban, az új román polgármester is folytatni kívánja az eddigi élményekkel teli kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában