sikeres pályázatok

2021.09.15. 11:30

16 új munkagéppel és egy nagy istállóval gyarapodott az Őrségi Nemzeti Park

Gépbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott tegnap az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. A projektben 539,39 millió forintot fordíthattak az állattartás fejlesztésére. A KEHOP támogatásból száz férőhelyes új istálló épült és 16 munkagépet szereztek be.

Gyöngyössy Péter

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjában tegnap délelőtt bemutatóra sorakoztak fel azok az új gépek, amelyeket a most záruló több mint félmilliárd forintos KEHOP támogatásból vásárolt az intézmény. Egyebek mellett több különböző teljesítményű traktor, teleszkópos rakodógép, kéttengelyes pótkocsi, változó kamrás bálázó, többféle rendterítő, szárzúzó és seprőgép is része annak a 16 munkagépből és eszközből álló beszerzésnek, amely a magyar tarka szarvasmarhára épülő természetvédelmi területkezelést hivatott elősegíteni.

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, jelenleg több mint ötezer hektárt gondoznak természetvédelmi vagyonkezelőként. Itt azonban nem nyereségérdekelt gazdálkodásról van szó. Az igazgatóságok feladata, hogy a védett gyepeket, erdőket és egyéb természeti területeket a természetvédelmi kezelés szempontjai szerint jó karban tartsák. Az igazgató emlékeztetett arra, amikor 2002-ben megalakult az Őrségi Nemzeti Park, 67 magyar tarka üszőt vásároltak, és ezzel a 44 települést magába foglaló térség legnagyobb állattartójává vált az igazgatóság.

Az elmúlt csaknem 20 évben folyamatosan fejlesztették az állattartást. Jelenleg mintegy 600 magyar tarka marha és 60 muraközi ló szolgálja a gyepek fennmaradását. Telefonon kérdezte lapunk V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost, aki elmondta, hogy az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság mostani gépbeszerzésének kettős haszna van. Elősegíti a védett természeti területek szakszerű kezelését és azt is, hogy az igazgatóság a térség legnagyobb agrárfoglalkoztatójaként továbbra is sikeresen működhessen.

Kiemelt képen: Középen Markovics Tibor, mellette Hernáth Attila és Virág Csaba, a gépek beszerzését lebonyolító cég vezetői

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában