Megújuló utak

2021.09.04. 11:30

190 milliós fejlesztés Vasváron a Magyar Falu program támogatásával

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója Tóth Balázs polgármester társaságában bejáráson tekintették meg,a Magyar Falu program által 190 millió forinttal támogatott, Vasvárrról Kismákfa felé vezető út felújtási munkálatait.

Gyöngyössy Péter

Vasváron, ebben a több dombra épült városban kiemelten fontos kérdés az utak állapota és a csapadékvíz megfelelő elvezetése. A két probléma szorosan összefügg. Ha nem foglalkoznak a kérdéssel, a domboldalról lefutó vizek az utak mentén befolynak a pincékbe, udvarokba és a kertekbe. Jól megtervezett és kivitelezett csapadékelvezetés nélkül az utak is hamar tönkremennek.

Ezt a kölcsönösséget jól szemlélteti az az útfelújítás, aminek első, befejezés előtt álló szakaszát tegnap délelőtt tekintette meg V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Böröcz Miklós, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója.

V. Németh Zsolt több évtizedes építésvezetői múlttal a háta mögött nem állhatta meg, hogy alaposan megvizsgálja az elkészült útszakaszt. Tudni akarta, merre vezetik a csapadékvizet, hol megy az át az út alatt egyik árokból a másikba, és milyen rétegeket rejt a felszínen látható burkolat. Egykori vasvári polgármesterként a helyszínt és a problémát is jól ismeri. Elmondta, hogy a városban élők számára érzékeny probléma a kismákfai és nagymákfai településrészeket összekötő út. Miközben ezeken a településrészeken összességében jó minőségű az infrastruktúra, az utakról ez nem mondható el. Most a Kismákfáig vezető 700 méteres útszakasz készült el az egyik legtöbb problémát okozó derékszögű kanyarral. Az út a Magyar Falu program 190 milliós támogatásával újult meg, de az a cél, hogy az útfelújítás Nagymákfa irányában minél hamarabb folytatódjon.

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere elmondta, hogy jelentős eredmény hogy az útszakasz felújítását és a csapadékvíz-elvezetést sikerült összehangolni. A két projekt ugyanis két különböző forrásból, két különböző kivitelezővel valósult meg.

Böröcz Miklóstól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatóságának igazgatójától megtudtuk, hogy nemcsak az útburkolat, hanem a teljes útszerkezet is megújult. A meglévő pályaszerkezetet egy géplánc segítségével felszedték, ledarálták, cementtel és vízzel keverve, egy új útalap formájában huszonhét centiméter vastagságban visszaterítették, ezzel újrahasznosították. Erre kerültek az aszfaltrétegek.

A kopóréteg felvitele van még hátra. Ez egy környezetbarát megoldás, mely jelentősen meggyorsította a munkát.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt, Böröcz Miklós és Tóth Balázs a pénteki bejáráson

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában