élet a szőlővidékeken

2021.09.12. 14:06

Előkerültek a puttonyok, kezdődik a szüreti szezon Vas megyében – fotók

Lassacskán elérkezünk szeptember közepéhez, megindul a szüreti szezon. A mögöttünk álló hétvégén a megye több pontján – Csöngén, Kemenessömjénben és Vasváron – tartottak szüreti felvonulásokat, vigasságokat.

Polgár Patrícia

Kemenessömjénben a hagyomány szerint reggel motoros-zenés felvonulással rázták fel a helyieket. Így jelezték: ideje készülődni az ebéd után induló felvonulásra. A színes szüreti menetet ezúttal is színes szalagokkal díszített traktor és kocsi vezette, sőt még egy kisbuszt is befogtak a szüreti fogat húzására. A felvonulók a Berzsenyi utcától egészen a művelődési házig meneteltek, ahol a bográcsozást követően kulturális programok várták az ünneplő sokadalmat. Fellépett többek között a Herpenyő Együttes, a sárvári és kemenesmagasi néptáncosok és a Jáde Hastánc Klub, a bálban a talpalávalót az Eldorádó együttes szolgáltatta.

Csöngén délután rendezték meg a felvonulást, amin a maskarások mellett csinos népi öltözetbe bújt legények, lányok, asszonyok is ültek a díszes kocsikon. A házak előtt színes őszi installációk jelezték, hol van bor a háznál. A helyiek mókás bábukat készítettek a mulatságra: hol egy részeg támolygott az árokparton, máshol egy pár piknikezett egy üveg jó borral a fák tövében.

A szüreti mulatságra kilátogatott Ágh Péter országgyűlési képviselő is, hogy az ünnep apropóján átadja a közel 20 millió forintos állami támogatásból felújított Petőfi, Zója és dr. Mesterházy Gábor utcákat. A jelképes átadót a szüreti mulatság színpadán ejtették meg. Emellett a képviselő bejelentette, hogy a település sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban egy falubuszért is, amit tavasszal vehetnek majd használatba a falu lakói.

Szűk körben, ám annál jobb hangulatban telt a vasvári Varga Jenő Természetbarát és Sportegyesület sportos szüreti mulatsága. A program résztvevői a délelőttöt hegyháti túrázással töltötték, de környékbeli termelők részvételével piacot is tartottak a piactéren. A vásározók a többi mellett méz és mézből készült portékák, fürjtojás és finom borok között válogathattak. A piac helyszínére tértek vissza aztán késő délután, amikor is megkezdődött a szüreti vigadalom és morzsaparti. A mulatozók egy, a borok világába bevezető tájékoztató közben szürcsölgették kedvenc italukat – ez megalapozta a jókedvet Schüttönhelm Tibor muzsikájához.

Kiemelt képen: Hegyháti Vásár és Szüreti Vigadalom Varga Ágnessel, Sejberné Szabó Mariannal, Somogyi Krisztinával, Takács Erikával, Némethné Wappel Margittal, Somlai Péterrel, Takács Judittal, Somlai Kálmánnéval

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában