egészségnap

2021.09.17. 11:30

A diabétesz nem játék, éppen ezért szűrtek és adtak tanácsokat Szombathelyen

Egészségnapot tartott csütörtökön a Vasvári Szivárvány Diabétesz Egyesület. Egészségügyi felmérésre várták az érdeklődőket. Néhány egyszerű mérés után orvosi kiértékelés következett, itt életmóddal kapcsolatos tanácsokat is kaphattak a résztvevők.

Gyöngyössy Péter

A délután két órai kezdés után alig fél órával már huszonketten vettek részt a Vasvári Szivárvány Diabétesz Egyesület által kínált vizsgálatokon. Az egészségnapon megmérték a magasságot és a testtömeget, a vérnyomást és a vércukrot. A mért adatokat háziorvos segítségével értékelték, aki kiszámolta a testtömegindexet és életmóddal kapcsolatos tanácsokkal is ellátta a résztvevőket.

Káldi Józsefné, az egyesület elnöke elmondta, hogy a városban élő egészségügyi problémákkal küzdő, az egészségükért tenni akaró embereknek szervezték a felmérést. Már most is volt olyan személy, akinek a mért eredményei alapján további vizsgálatokra tett javaslatot az egyesület orvosa. Bejegyzett formában még csak egy éve működnek, 32 taggal, de a diabéteszklub már húsz éve tevékenykedik. Jó kapcsolatot ápolnak a körmendi és a szentgotthárdi hasonló szervezettel.

Az egyesületi forma lehetővé tette, hogy pályázati forrásokat is szerezzenek, ebből sikerült az alapvető műszereket megvásárolni. Különösen fontos számukra a felvilágosítás, figyelemfelhívás, a rendszeres szűrések és a tapasztalatcsere. – Az idősebb korosztályban jellemző 2. típusú cukorbetegség ugyanis afféle csendes gyilkos. Ezt már dr. Kránitz Zsuzsa alelnöktől tudjuk meg, aki az orvosi hátteret adta.

– Nincsenek markáns tünetei, amikor viszont jelentkeznek, rendszerint már késő. Magyarországon a lakosság 5-10 százaléka cukorbeteg. Az 1. típusú cukorbetegség fiataloknál gyakori, ezt általában inzulinnal kezelik. A 2. típusú cukorbetegség idősebb korban alakul ki, a családon belüli hajlam, a túlsúlyosság és a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás és egyéb endokrin betegségek, például mellékvese- és pajzsmirigy-rendellenességek hatására. Ezért megelőzhető, illetve karban tartható egészséges táplálkozással, sok mozgással – annál is inkább, mert a társbetegségek és a lehetséges szövődmények nagyon súlyosak is lehetnek. Az egyesület által szervezett programon, ha a mért adatok bármilyen kóros értéket mutatnak, további vizsgálatokat javasolunk a résztvevőknek.

Kiemelt képen: Kránitz Zsuzsa doktornő és Káldi Józsefné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában