Utánajártunk!

2021.09.10. 14:00

Olvasói panasz: a fanyesedék darálása komoly problémát okozott Vépen – fotók

Két napig darálta a zöldhulladékot a kiskastély mögötti lerakóban az ezzel megbízott vállalkozó. A keletkező por megkeserítette a közvetlen szomszédban lakók életét. A ház tulajdonosa azt követeli, költözzön el a depó.

Tóth Kata

20210909 Beke Antal, Zöldhulladékot darált az önkormányzat a szomszédban és tiszta fűrészpor lett mindenük, Vép, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Néhány éve van lehetőségük a vépieknek arra, hogy a háztartásukban keletkezett zöldhulladékot a Szent Imre utcai „kiskastély” mögötti területre vigyék. Egy vállalkozóval egyezett meg a város: amikor nagyobb menynyiség összegyűlik, ő egy nagy kapacitású géppel összedarálja az ág- és nyesedékhalmot, a darálékot elviszi. Az előbbi zajlott a hét elején: a mintegy ezer négyzetméternyi területen a hatalmas halomba gyűlt kerti hulladékot aprította. A szomszédban álló ház látta kárát a munkának: a keletkező por beterítette a nemrég szigetelt ház falát, a teraszt, az ablakokat, az udvart, az autókat. A tulajdonosok, Beke Antal és a felesége végtelenül elkeseredettek.

– Amióta létezik a lerakó, egyszer darálták a nyesedéket hátul az udvarban. Most elöl is dolgoztak, a kerítésünktől néhány méternyire. Mindenen áll a por, hátulról is előrehozza a szél, nem tudunk kilépni az udvarra. Akik a szigetelést végezték, azt mondták, le kell mosni a falakat. Takarítócéget kellett hívnunk, egyedül nem is bírnánk – mondja. Fényképeket és videofelvételeket is készítettek: mintha füstfelhő lepte volna el az udvart, amikor a munka zajlott.

Bekéék többször jelezték már az önkormányzat felé a problémát: az ágakon kívül törmeléket és más szemetet is láttak a depóban. Tűzveszélyesnek is érezték a több mint egy éve gyűlő és száradó halmot. Most a káruk megtérítését kérik, és nagyon határozottan azt, hogy költözzön el a telep, amelynek az egyik oldalán az ő házuk áll, a másik oldalon működik az óvoda. Kovács Péter polgármestert kerestük az ügyben. Mint kiderült, kedden és csütörtökön is járt a helyszínen, beszélt a háztulajdonosokkal.

– Megszüntettük a városban az égetés lehetőségét, és valahol össze kellett gyűjtenünk az ágakat. A vállalkozóval úgy egyeztünk meg, hogy amikor nagyobb mennyiség összegyűlik, jön egy nagy kapacitású géppel. Ez eddig egyszer történt meg. Most hónapok óta ígérte, hogy érkezik, de ez különböző okokból elmaradt. Közben valóban kiszáradt és az aprításkor nagyon porzott a nyesedék. Jogos a lakók panasza. Más megoldást kell keresnünk. Arra jutottunk, hogy kisebb darálóra és gyakori aprításra van szükség – mondta.

A takarítócéggel az önkormányzat szerződik, a számlát fizetik. A polgármester szerint pozitívum, hogy amióta létezik a lerakó, jellemzően nincs égetés a városban. Elmondta még: másik területet keresnek a depónak Vép külterületén, ez a tervük. Középtávon a leendő tornateremnek szánják a mostani zöldhulladék-lerakó helyét.

Kiemelt képen: Beke Antal az autóját mutatja: az ablaküvegen is áll a por

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában