Ellenőrzés

2021.09.04. 19:00

A gazdaság fehérítése

Átfogó ellenőrzést végeztek nyáron a hatóságok az építőipai cégeknél, Vas megyében továbbra is a nyilvántartással kapcsolatos jogsértések és a feketefoglalkoztatás jelenti a legnagyobb problémát.

vaol.hu

Az egész ország területére kiterjedő ellenőrzésben a fővárosi és megyei kormányhivatalok mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. Vas megyében az építőipar 42 munkáltató 53 munkavállalójával kapcsolatos foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálták, és a munkáltatók 69 százalékánál tártak fel jogsértést. A nyilvántartással kapcsolatos kihágások voltak a leggyakoribb szabálytalanságok, de bőven akadtak pozitív példák is, jó néhány cég vezetője vette elő az építkezésen a naprakészen, hiánytalanul kitöltött nyilvántartást.

A másik leggyakoribb probléma a leginkább nyáron jellemző feketefoglalkoztatás. Pozitív tapasztalat, hogy az érintett munkáltatók az ellenőrzés hatására bejelentési kötelezettségüknek eleget tettek, a hiányzó vagy hiányos munkaügyi iratokat pótolták. A szabálytalanságok súlyosságát és számát tekintve továbbra is az építőipar tekinthető Vas megyében a legveszélyesebb ágazatnak. A nem megfelelő munkaeszközök mellett a szakemberhiány és a szakképzettséghiány is jellemző.

Az ellenőrzések célja a gazdaság fehérítése, a jogkövető foglalkoztatás erősítése, a tisztességes cégek versenyhátrányának csökkentése, az ágazatban dolgozók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában