Veszélyes fát vágtak ki

2021.09.27. 07:00

A hatvanfős önkéntes települési mentőcsoport tartott gyakorlatot Csepregen – fotók

Megtartotta minősítő gyakorlatát a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felügyeletével az önkéntes települési mentőcsoport, amelyet rendkívüli helyzetben mozgósítanak, ha be kell vetni a lakosságot is.

Merklin Tímea

Fotó: Horváth Balázs

Az önkéntes mentőcsoport 2016-ban alakult meg Csepregen, nemzeti minősítést kaptak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától, amely öt évre szólt, a meghosszabbítása miatt volt szükség egy újraminősítő gyakorlatra. A mentőcsoport vízkárelhárításra jött létre, hogy amíg a hivatásos erők meg nem érkeznek, saját maguk meg tudják kezdeni a beavatkozást egy árvíz vagy belvíz, vagy egy vihar miatt keletkező bőséges csapadék esetén. A sportpályán gyakorolták azokat a feladatokat, amiket például a Répcén vagy a Boldogasszony patakon jövő árhullám adna. A katasztrófavédelem ilyenkor a polgármesternek jelez, ő indítja a riadóláncot, értesíti az önkéntes mentőcsoport tagjait, akik között vannak helyi tűzoltók, polgárőrök, egészségügyi dolgozók, és más civilek is. Logisztikai, műszaki, infokommunikációs egységekbe vannak beosztva, a vezetési törzs irányít. A polgármesternek a forgatókönyv szerint kárhelyparancsnoki teendői voltak, a vezetést átadta a jegyzőnek, aki a vezetési törzs parancsnoka volt. Azt szimulálták, hogy megsüllyedt egy lakóház alapja, a bent lakó családot ki kellett menekíteni, majd a házfalat megtámasztani, és homokzsákokkal védeni. Vágtak ki veszélyes fát, a környezettudatosság jegyében ültettek is, méghozzá egy ezüst hársat.

Kovács Balázs Zsolt kirendeltségvezető kiemelte: a cél az, hogy a településen történő káreseményeket a katasztrófavédelem segítségével a helyi erők meg tudják oldani, a baj perceiben, óráiban azonnal be tudjanak avatkozni. Ha például jégeső érint tíz-tizenöt települést, lehetetlen, hogy a hivatásos erők mindenhol ott legyenek, de az önkéntes civilek megfelelő felkészítés után ezeket a károkat fel tudják számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában