értékmegőrzés

2021.09.13. 14:00

A mázsaházból tűzoltó múzeumot alakítottak ki Hosszúperesztegen – fotók

Tevékenyen telt a pandémiás időszak a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók számára. Tavasszal tűzoltó múzeum kialakításába fogtak. Az egykori mázsaház-épületben berendezett kiállítást szombaton nyitották meg hivatalosan.

Polgár Patrícia

Fotó: Benkő Sándor

Az ünnepség első helyszínén, a tűzoltó múzeumnál Dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója mondott beszédet, melyben megemlékezett arról a 343 New York-i tűzoltóról, akik húsz évvel ezelőtt életükkel fizettek a szeptember 11-ei terrortámadásban.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: a múzeumok megnyitójára mindig visz magával egy „kincset” egy másik múzeumból. A hosszúperesztegieket egy, a Meteorológiai Múzeumból származó anemométert, vagyis széljárást jelző készüléket ajándékozott, majd bejelentette, hogy a Kulturális Államtitkárság a szervezet munkásságát 2,5 millió forinttal támogatja meg.

A múzeumot Déri Péter plébános szentelte fel, aztán az ünneplők átvonultak a művelődési házba megülni az egyesület 130. évfordulójára rendezett ünnepséget. Itt Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese és dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte az ünneplőket, majd átadták számukra a gépjárműfecskendő indítókulcsát.

Az egyesület ünnepi közgyűlésén beszédet mondott Harangozó Bertalan a Vas Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke és Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Kovács András a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnöke.

A csapat zászlajára a Magyar Tűzoltó Szövetség képviselője, dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, Majthényi László, Kovács András és Farkas Margit polgármester kötöttek jubileumi zászlószalagot.

Kiemelt képen: Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, Farkas Margit polgármester és Fekete Péter államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában