kultúra

2021.09.07. 07:00

A Soltis Lajos Színház bemutatja: Röppálya, avagy a részvétel színháza – fotók

Hány perc az ünnep? Ebben az emberpróbáló pandémiás időszakban, 2020-ban volt 40 éves a Soltis Lajos Színház. Most újabb ünnep készülődik: 20. évfordulója annak, hogy a társulat Celldömölkre költözött – akkor vette föl a Sitkei Színkör Soltis Lajos nevét. Lesz könyvbemutató, lesznek vendégelőadások, de előbb lesz egy újabb premier: indul a kőszínházi évad. A Röppálya elsősorban tizenéveseknek szól, részvételi színházi előadás.

Ölbei Lívia

20210903 Röppályák - Soltis Lajos Színház előadása, Celldömölk, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A házi bemutató után szeptember 8-án kerül közönség elé a Röppálya, amelynek létrehozásához a Káva Kul

turális Műhely is hozzájárult. A résztvevő színházáról van szó (ahogyan a Káva meg is fogalmazza magát). A Röppályát elsősorban 7–8–9. évfolyamosoknak ajánlják. A szerző Sándor Júlia (akinek a nevét a „soltisos” Szentivánéji álom alkalmából jegyezte meg egyszer és mindenkorra a celldömölki színház közönsége: Nagy Péter István rendezővel együtt ő jegyzi a Shakespeare-átiratot, amelyből fergeteges előadás született).

A rendező Sereglei András (a Káva színész-drámatanára). A Röppályában arról van szó, hogy „a 16 éves Kata élete a röplabda és a barátok körül forog, amíg egy napon megismerkedik Emillel, a sikeres, 23 éves séfhelyettessel, aki egy teljesen más szeletet kínál fel neki az életből. A felnőtté válás első lépéseit megtevő lány a kamaszkor nagy kérdéseit érintve hamar egymásnak ellentmondó elvárások hálójába keveredik. A közösség- és útkeresésnek, a szülőkkel való viszony természetszerű átrendeződésének érzelemgazdag folyamata egy kamaszkori szerelem hatására nem minden szereplő számára kívánatos módon kezd alakulni.

Az édesanya és a legjobb barátnő hamar aggódni kezdenek: attól félnek, Katára rossz hatással van Emil”. A körülbelül 90 perces színházi játék során nézői és résztvevői helyzetek váltják egymást. A résztvevői helyzet azt jelenti, hogy az előadás „megáll”, a szereplők a közönség felé fordulnak: valódi diskurzus, gondolkodás kezdődik: mit tehetünk hasonló, érzékeny helyzetekben?

Hogyan reagálhatunk jól? A résztvevői helyzetek kézben tartására színházi nevelési konzulensként Patonay Anita és Bori Viktor figyel. Látványtervező: Kiss Gabriella. Kata szerepében: Erényi Dorottya, Barbi, a legjobb barátnője: Hérincs Frida, Csabi, az öccse: Pintér Zsolt Gergő, Emil, a barátja: Piller Ádám László, anya (Varga Eszter): Manyasz Erika, apa (Varga Simon): Tóth Ákos. Van mit tanulnunk, a részvétel elengedhetetlen.

Kiemelt képen: Barátnők. Kata: Erényi Dorottya, Barbi: Hérincs Frida. Vajon Barbi mit tanácsol?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában