Frissen Vasból

2021.09.08. 20:00

A tökmagköpesztéstől egészen a lézershow-ig az őrségi tökfesztiválon

Egy év kihagyás után a hétvégén rendezik meg a 17. őrségi tökfesztivált, amely a nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai eseménye.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Szendi Péter

– Ez egy gasztrokulturális fesztivál, melynek legfőbb célcsoportja a család – tudjuk meg Őr Zoltántól, Őriszentpéter polgármesterétől. – Fontos része a rendezvénynek a kétnapos kirakodóvásár Őriszentpéteren. Mintegy 150 árus lesz itt szombaton és vasárnap is. Pénteken 18 órától Nagyrákoson Így volt régen! címmel múltidéző tökmagköpesztésre várja az érdeklődőket a nagyrákosi kultúrházban Németh Istvánné Baksa Eszter polgármester.

A fesztivál mindkét napján 10 és 16 óra között Őriszentpéteren, a vadászati kiállítás udvarán lesz tökfaragás, töklámpáskészítés, indul túra is. Szombaton és vasárnap is látogatható lesz Nagyrákoson a tájház és a kovácsműhely, Magyarszombatfán 10 és 18 óra között a fazekasház, de a lábas pajta környékén is lesz helyi termékek vására, cserép­edényben, bográcsban főtt és kemencés ételeket is lehet kóstolni, látványégetésben gyönyörködni, koncertet hall­gatni.

Az őriszentpéteri szabadtéri színpadon szombaton és vasárnap egymást érik a produkciók. A szombat esti sztárfellépő a Vad Fruttik zenekar. Szombaton 19 órakor kezdődik a töklámpás felvonulás, 20 órakor indul a Multimédia Élményszínház lézershow-ja. Vasárnap 10 órakor a Kiskalász zenekar gyermekkoncertjével indul a nap, de itt lesz Vajtó László humoros főző­show-jával, a Legendák című könnyűzenei koncert pedig – neves hazai fellépőkkel – 17.30-kor kezdődik.

Szombaton Szalafőn, a Pityerszeren 10-től 18 óráig lesznek programok. Kirakodóvásár, kópic- és kosárkötés, korongozás, tökfaragás, tökmagolaj-sajtolás és tökös ételek kóstolója. Vezetett túrák indulnak a szalafői szerekre, a bölényekhez és a vadlovakhoz. Lesz citerazene és vásári komédia.

Kiemelt képünkön: A guruló színes tök játéknak is jó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában