Frissen Vasból

2021.09.21. 20:48

A világbékéért két keréken – Szombathelyen járt Zelei József békenagykövet – fotók

Zelei József 2004 óta a világ 120 országába juttatta el békeüzenetét, mára közel az Egyenlítő háromszorosának megfelelő távot kerekezett le.

Polgár Patrícia

20210921 Kondora Bálint megyei alelnök, Nagy Krisztina, Zelei József, Kerékpáros Békenagykövet, Gergácz Péter, Dala József, Benyovszky túra szombathelyi állomása, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Zelei Józsefnek tizennyolc éve missziója, hogy felhívja a világ figyelmét a békére. Most éppen a határon innen eső és azon túli

magyar városokat járja Benyovszky Móric nyomán. A békenagykövet Szombathelyen is kerékpározott, sőt elültetett egy békefát, és még kalandozásairól szóló filmjét is bemutatta a vasi közönségnek.

Zelei József 2004 óta a világ 120 országába juttatta el békeüzenetét, mára közel az Egyenlítő háromszorosának megfelelő távot kerekezett le. Missziója, hogy felhívja a világ figyelmét a béke, a természet, a környezetünk védelme, az egészséges életmód és a sport szeretetének fontosságára – nemzetiségtől, kortól, nemtől, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

A „Békebibliaként” híressé vált békekönyvébe a föld számtalan nyelvén írták be az ismeretlen és ismert emberek békeüzenetüket. Találkozott már többek között Barack Obama küldöttségével, a dán királynővel és az ENSZ főtitkárával is. De a legnagyobb megtiszteltetés 2016-ban érte, amikor Ferenc pápa a Vatikánban személyes audiencián adta áldását a békét hirdető tevékenységére.

Fontosnak tartotta, hogy minden évben találjon egy külön tematikát: tekert már a magyarok összetartozása jegyében, a terrormentes Európáért, az erőszakmentes világért, a nőkért és családokért, a környezetvédelemért, valamint a diszkrimináció ellen is.

Ez évben gróf Benyovszky Móric, a „béke kapitánya” születésének 280., halálának 235. évfordulóját ünnepeljük. Ennek apropóján Zelei 2021-es túrájának célja felkeresni Benyovszky életének olyan helyszíneit, amelyeket eddig még senki. Felkutatni kalandos életének fontosabb állomásait, és a béke üzenetével elkerekezni ezekre a helyszínekre.

Az év első felében Európa Benyovszky által érdekelt országait – Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria, Ukrajna – járta be két keréken. De járt Madagaszkáron, Mauritiuson, Oroszországban, Kamcsatkán, Japánban, Koreában, a Fülöp-szigeteken és Tajvanban is. Ezekben a hetekben tart a túra negyedik szakaszánál, amelyben Nagy-Magyarország Benyovszky élete szempontjából jelentős helyszíneit járja be. „Roadshow-jával” nemcsak Magyarország megyeszékhelyeit látogatja meg, hanem a határon túli magyar területek nagyvárosait is.

Tegnap Sopronból érkezett Szombathelyre. A várostáblánál Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Gergácz Péter amatőr világbajnok hegyikerékpáros és a Herényi Kulturális és Sportegyesület képviselői fogadták, majd együtt kerékpároztak a megyeháza elé, ahol csatlakoztak hozzájuk a Zrínyi- és a Reményik-iskola diákjai, valamint a Balogunyomi Kerékpáros Egyesület tagjai.

A csaknem 60 fősre duzzadt csapat közösen tett egy kört a városban, majd visszaérve a megyeházára dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke az épület dísztermében köszöntötte Zelei Józsefet. Elmondta: Benyovszky Móric nevét egykor sokan ismerték, mára azonban az emléke kissé megkopott. Ezért üdvözli, hogy Zelei József a béke fontosságának hirdetésén túl a gróf emlékét is ápolja túrájával.

A beszéd után Zelei Józseftől a diákok is kérdezhettek. Volt, akit az érdekelt, mennyi ideig tartott a kerékpáros európai körútja, más arra kérdezett rá, hogy mennyi volt a legnagyobb sebesség, amennyivel valaha tekert. A béke magyar nagykövete lelkesen és rendkívül részletesen válaszolt mindenkinek.

Ezt követően dr. Hende Csaba és Zelei József átmentek a Haladás Sportkomplexumhoz, ahol a Haladás VSE szakosztályaival közösen elültették a „béke fáját”. A nap azonban itt még nem ért véget: 18 órakor a Savaria mozi kamaratermében bemutatták a Két keréken Benyovszky nyomában című filmet, amely a kerékpáros békenagykövet Benyovszky Móric életének legfontosabb állomásait bejáró túráját örökíti meg. Az eseményen már a felnőtt közönség is találkozhatott a világjáró férfival, és meghallgathatta élménybeszámolóját az utazásairól.

Kiemelt képünkön: Zelei Józsefet Hende Csaba is üdvözölte, mellettük Kondora Bálint (balra) és Gergácz Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában