egy gyümölcs számtalan feldolgozásban

2021.09.12. 07:00

Alma sülve, főve, pálinkába – Gyümölcsünnepet tartottak Jánosházán – fotók

Tele volt a kis vonat és a tánctér, helyi kötődésű hírességekről nyílt kiállítás és ‎ismét kiderült, hogy az alma tökéletes alapanyag süteményekhez, hús mellé és természetesen pálinkához: ezt ünnepelte Jánosháza.

Bakos Ágnes

Fotó: Benkő Sándor

– Pálinkafőzőként az a tapasztalatom, hogy van jó néhány olyan alapanyag, amelyből könnyű jó pálinkát főzni, ilyen a szilva. Szerintem a mesterek ott kezdődnek, ha almából tudnak jó karakteres pálinkát készíteni, biztos vagyok abban, hogy ez itt, Jánosházán sikerült – méltatta a pálinkaverseny mezőnyét és eredményét V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a szombaton tartott Almanapon. A Millennium Polgári Egyesület szervezte párlat-megméretésen Champion-díjas lett a csonthéjas termésű pálinka és párlat kategóriában Horváth Péter cseresznyepálinkája. Az almatermésű kategória győztese tüskéskörte lett, Fukszberger András munkája, aki a likőrök mezőnyében is diadalmaskodott, mézes újfehértói fürtös meggyel. Az ágyasok között a Pannonhalmi Pálinkárium bíbor ágyas cigánymeggye lett az első az idei Almanapon.

– Itt tényleg érzik a lényegét, hiszen számos formájában elkészítették az almát – fogalmazott V. Németh Zsolt. Emlékeztetett az alma szimbolikájára, hiszen már a görög mitológiából is ismert, nem is olyan régen pedig a pici piros cigányalmák a karácsonyfák díszei voltak. – Örvendetes az őszi hétvége, amikor az alma kerül a középpontba. Nem volt nehéz rábeszélni az Agrárminisztériumot, hogy támogassa ezt a rendezvényt, nemcsak azért, mert ott dolgozom, hanem azért is, mert az alma az az egyik legősibb gyümölcsünk, ennek népszerűsítésére áldoz a kormányzat – mondta.

Az alma hatezer éves gyümölcs és 2.700 fajtája ismert – azok közül több fajtát is gasztronómiai élménnyé varázsoltak a jánosháziak. Cukorba mártott egész alma pálcikára tűzve, többféle muffin, pite: ez csak az egyik asztal kínálata volt az Almanapon. A többihez hasonlóan változatos és gazdag felhozatal a Batthyány iskola szülői munkaközössége és a tanári kar munkája volt – mutatta be Szepessy Ágnes igazgatóhelyettes. Házi, kézzel nyújtott rétes is illatozott, meg a krémmel töltött kevert tésztákat is remekül kiegészíti az alma – ez is kiderült a szülők és a tanárok munkája nyomán. A jánosháziak almajegyre kapták a finomságokat, de természetesen kóstolhattak a messzebbről érkezettek is, és szívesen fogadták a felajánlásokat a civil szervezetek, a Batthyány iskola is. Az almás sütik közé állított hatalmas aranyszínű malacpersely tartalmát kisebb beszerzésekre, így az iskola csinosítására, esetleg osztálykirándulások finanszírozásának kiegészítésére fordítják.

Csodás virág pompázott a Millennium Polgári Egyesület asztalánál: almából nyíltak a szirmok. – Csak ajánlani tudom, fél óra alatt készen van – mondta a virág készítője, Tomor Judit. Pitetésztát gyúrt, azt a mélyhűtőbe tette, amíg krémet főzött tejből, tojásból, cukorból, vaníliás cukorból és kukoricakeményítőből. A krémet a gyümölcstorta-formába nyomott tésztára öntötte, beletűzdelte a zöldséghámozóval felszelt almát, attól fodrozódott a torta. Az almaillatot már a rendezvénytérre lépők éreztették, méghozzá a Batthyány ÁMK munkatársai jóvoltából. A bundás almának valót már előző nap megpucolták, hiszen harminc kilóval készültek – mondta el Bertáné Dörnyei Judit intézményvezető.

Az Almanapon frissen sütötték a szeleteket, amelyek tejes, lisztes, vaníliás cukros, fahéjas bundát kaptak. Amíg kínálták a finomságokat, addig körbejárt a városnéző kis vonat, a múzeumban pedig megnyílt a Jánosházi Arcképcsarnok kiállítás. A színpadról a Potyautasok és Márió, a harmonikás táncoltatta meg a jánosháziakat már délután, aztán az Animato Énekegy‎üttes dalaival hangoltak az ünnepélyes, hivatalos megnyitóra a résztvevők. A gitárkíséret csak a most debütált operettdalokhoz nem kellett: a taps pótolta a plusz hangzást. Ha az almás finomságok hamar el is keltek, a közönség lelkesedése az Almanap egészére kitartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában