A család szuperhőse

2021.09.25. 20:00

Apa a szuperhős!? Az apává válás folyamata – Király Gábort is kérdezték az előadáson

Apa a szuperhős!? Az apává válás folyamatával, az édesapák családban betöltött szerepével, annak változásával foglalkozott a Kedves szülők sorozat második része. A Kámoni Arborétumban szóba kerültek a mozaik- és az apa nélkül maradt családok is.

Tóth Kata

Takács Dóri óvodapedagógus Király Gábor 108-szoros válogatottsági rekorder labdarúgó­kapust faggatta apaságáról, mellette Rajczy Antal kollégiumi nevelőtanár, három gyermek édesapja ült és mesélt az apai szerepekről, feladatokról a múltba is nézve. A férje halála óta négy fiút egyedül nevelő Horváth Dóra arról is hitelesen tudott beszélni, hogyan folytatódhat a családi élet édesapa nélkül. Halász Imréné, a Szombathelyi Vadvirág Óvoda vezetője, szakértő pedagógus pedig óvodai tapasztalataihoz nyúlt, amikor az egyre növekvő számú mozaikcsaládokat említette.

Kutatások szerint az emberi életben kiemelkedően fontos az első ezer nap: a fogantatástól a gyermek kétéves koráig tartó időszak alapozza meg egész életre szóló egészségi kilátásainkat és ez a mély érzelmi kötődés kialakulásának időszaka is, attól függően, hogy ki milyen szerepet vállal. Kinek milyen volt az első gyermeke mellett az első ezer napja – először erre várt választ a kérdező. Miért alszik, miért kel fel, enni kér-e vagy tele a pocakja – az elsőnél még ilyen aggodalmai voltak Horváth Dórának és a férjének, később már nem volt idő ezen gondolkodni. Halász Imrénének a sok rosszulléte villant be, és hogy mennyire mellette állt a férje. A születés után ő látta meg először a babát, utána is mindig segítette a mindennapokat. Három gyermeket neveltek fel férjével, és már unokájuk is van.

Rajczy Antal és felesége az első babavárásnál arra törekedett, hogy mindent a nagykönyv szerint csináljanak. Király Gábor tudatosan készült a szerepre. Azt már korán megfogalmazta: ha lesz gyereke, annyi időt tölt vele, amennyit csak lehet – ne legyen hiányérzetük, amikor kirepülnek. 18 évig profiskodott külföldön, Angliában és Németországban, magukra voltak utalva a feleségével, mesélte.

A profi sportoló életritmusa, a stressz, az utazások nem könnyítették meg a dolgukat, de próbálta ezt kizárni. Meccsük volt aznap, amikor a lánya világra jött: 3-0-ra kikaptak, ő rohant a kórházba Berlinbe. Élvezte a kicsivel való foglalkozás minden pillanatát. A fegyelmezettséget említette a gyereknevelésükkel kapcsolatban: most ezt látja viszont, céltudatos, fegyelmezett a lánya és a fia is.

A 14–20 éves korosztállyal találkozik a kollégiumban Rajczy Antal. A közösség szabályait nem mindig könnyű elfogadtatni velük, jegyezte meg. Látszik, hogy a hagyományos családi minták szinte eltűntek. Sok gyermek szülei elváltak, vagy az apa távol dolgozik. Kollégiumi nevelőként próbálják pótolni az apát, az anyát, de 25 gyereknél ez nem egyszerű kihívás.

Halász Imréné hasonlóan látja: felbomlóban vannak a családok, és nem mindig a szülőktől tudják meg a válást, hanem a gyermeken látják, hogy otthon problémák vannak. Sok a mozaikcsalád. Szabályok kellenek az ilyen esetben: a gyermek mindkét szülőnél érezhesse magát biztonságban. Ideális, ha az anyánál és az apánál is egyenlő időt tölt.

Horváth Dóra négy gyermekének ugyanaz az apukája. Speciális helyzetben van özvegyként. Amikor megtörtént a tragédia, tovább kellett menniük, ehhez a családtól kaptak segítséget.

Hogyan alakul náluk a logisztika most, hogy a legidősebb kezdi a középiskolát, a másik három általános iskolás, Dóra pedig iskolába jár? – merült fel. És a válasz: Dóra mindenről naptárt vezet. Nehéz, hogy a fontos döntéseket egyedül kell meghoznia, mondta.

Miként változott az apák szerepe az elmúlt 10-15 évben – ez is felmerült kérdésként. Az apa régen a családfenntartó volt, aki a megélhetést biztosította. Cserébe otthon nyugalmat biztosítottak neki és nem sokat foglalkozott a gyerekekkel vagy fegyelmező szerepe volt.

Ma az apák is aktívak a gyermek körül az első pillanattól, ebben egyetértettek a vendégek. Apa a szuperhős!? A gondolatébresztő beszélgetés végére a kérdőjel kikerült a mondat végéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában