Felkerestük őket

2021.09.29. 17:30

Aranyérmes parképítők a Herman-iskolából – Vasi fiatalok extra teljesítményt nyújtottak

Aranyérmet szerzett a Kisalföldi ASZC Herman Ottó Technikum, Szakképző Iskola két parképítő technikusa, Bokor Péter és Hutter Péter a Grácban (Graz) megrendezett EuroSkills 2021 versenyen.

Tóth Judit

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Soós Péter

Az EuroSkills versenyt a szakmák Európa-bajnokságának is nevezik. Az idén Grác volt a program helyszíne. Magyarország 7. alkalommal vett részt a versenyen. A 25 év alattiaknak rendezett versenyen hazánk 26 diákkal vett részt, 21 szakmában. A parképítők versenyében két vasi fiatal is érdekelt volt, a jákfai Bokor Péter és a körmendi Hutter Péter személyében. Felkészítőjük, szakértőjük Gódorné Hazenauer Zita volt, de korábbi tanáraik, Pintér Gábor, Hende Tamás, Ambrus Mária és Soós Péter alapozták meg kertészeti tudásukat.

– A Herman Ottó Technikumban és Szakképző Iskolában én foglalkozom a parképítők tehetséggondozásával. A válogatóversenyekre együtt készültünk a két fiatalemberrel. Mivel ezeken nagyon jól szerepeltek, megnyílt előttük a lehetőség, hogy komolyabb mezőnyben is kipróbálják magukat – tudtuk meg Soós ­Pétertől.

A magyarok mellett belga, orosz, észt és osztrák fiatalok vettek részt a parképítők versenyében. A magyar páros – Bokor Péter és Hutter Péter – az elérhető maximális 800 pontból 740 pontot szerzett, ami extra teljesítmény.

– Egy 6x6 méteres területen kellett megoldani az összetett feladatsort. A két fiú csaknem két évig készült, jól kiegészítik egymást, egyikük gyors, másikuk nagyon precíz. A munka elég komplex volt, a burkolástól és a falazat kialakításától kezdve, a vizes architektúra létrehozásán át egészen a növények ültetéséig. A versenyt objektív szempontrendszer alapján értékelték, a pontosság, a precízség volt az egyik meghatározó tényező. Maximum két millimétert lehetett tévedni, ellenkező esetben nem ért pontot a feladat. A munkafolyamatok átgondoltságát, a munkavédelmi szabályok érvényesülését és a munka minőségét is pontozták. Szubjektív szempont volt az esztétikum, vagyis az elkészült munka összbenyomása, szépsége, harmóniája. Meggyőző fölénnyel, magabiztosan nyerték a gráci versenyt a fiúk, nagyon büszkék vagyunk tanítványainkra – mondta végül Soós Péter.

Hutter Péter azt hangsúlyozta, hogy életre szóló élményt szerzett Grácban. Számára a térkövezés és szórt burkolat kialakítása volt a legkedvesebb munkafázis, a falazás pedig a legnehezebb. – A háromnapos verseny első két napján hat és fél órát dolgoztunk, a zárónapon öt órát. Kiskorom óta szeretek a kertben tevékenykedni, a jövőmet is kertépítőként képzelem el – mondta.

A páros másik tagja, ­ Bokor Péter kiemelte, hogy Grácban teljesen más szintű és minőségű szakmaiságot tapasztalhatott, mint eddig bármikor.

– A versenyre való felkészülésünket nagyon sokan segítették: szakértők, tanárok, szponzorok, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, barátok és természetesen a család – tette hozzá.

Számára nem egy adott modul kivitelezése jelentette a legnagyobb nehézséget. Sokkal inkább az optimális tempó megtartása, ahol a sebesség még nem megy a minőség rovására. Kedvenc munkafázisa a növénykompozíciók összeállítása volt.

Jövőre jön a legnagyobb kihívás, a WorldSkills Shanghai 2022 verseny. Ez a csúcs, a legnívósabb szakmai porond, ahol a parképítő páros megmutathatja magát.

Kiemelt képünkön: Soós Péter (középen) a két aranyérmessel, Bokor Péterrel és Hutter Péterrel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában