Ritter Múzeum

2021.09.14. 07:00

Arcképcsarnok nyílt Jánosházán

Arcképcsarnokot nyitott a Ritter Múzeumban a Jánosházi Honismereti Egyesület.

Bakos Ágnes

– A kiállítás az egyesület tartozása, hiszen a Múzeumi esték sorozatban négy alkalmat terveztünk – kezdte a kiállításmegnyitón Bors Géza, a Jánosházi Honismereti Egyesület elnöke. Felidézte, hogy szólt tárlat a jánosházi zsidóságról, a Rákóczi-szabadságharc jánosházi vonatkozásairól, idős helyiek háborús emlékeiről készült dokumentumfilm volt a harmadik a sorozatban, amit most lezárnak: összeállt a jánosházi arcképcsarnok.

Híres jánosháziakat mutat be a tárlat – a teljesség igénye nélkül. Az Erdődy család az állandó kiállítás része, így róluk külön tablókat most nem állítottak össze. Az elnök kiemelte az arcképcsarnokból Vajda Sámuel tihanyi és Sárközy Pál pannonhalmi főapá­tot és Szenes Hanna édesanyját.

Szenes Hanna egyike volt annak a 17 magyar zsidónak, akit az angol hadsereg kiképzett, hogy Jugoszláviába ejtőernyővel ledobva őket megkíséreljék megakadályozni a magyar zsidók deportálását. 1944 márciusában értek földet, de csak májusban lépték át a magyar határt. Szenes Hannát egy csendőrjárőr elfogta, a Margit körúti fogházba került, kínozták, majd a nyilas hatalomátvétel után a fogház udvarán agyonlőtték.

Édesanyja, Szenes Béláné Salzberger Katalin Jánosháza szülötte. Meglepetést is hozott Bors Géza számára a kutatás: – Nem olyan régen találtam, hogy Horváth Béla építőmérnök 1899-ben Jánosházán született. Az 1930-as években ő tervezte a Hévízi-tó épületeit.

A tárlókban az arcképcsarnok háttérirodalma látható. A „civil gyűjtemény” pedig az „egyszerű, de közismert” jánosháziak tablója. Az egyik képen például egy távesküvő látható: a mostani múzeum épülete egykor vendéglő volt, itt ültek 1942-ben távesküvőt, amelyen csak a menyasszony volt jelen, a férj a fronton harcolt.

Kiemelt képünkön: A tárlókban a források, a háttérirodalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában