Frissen Vasból

2021.09.18. 11:22

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

Ausztriában azonnali hatállyal újra lehet telefonon beteget jelenteni – közölte az Osztrák Egészségbiztosítási Pénztár (ÖG) pénteken.

MTI

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor annak érdekében, hogy csökkentsék a személyes kontaktusok számát, és mind a biztosítottakat, mind a kezelőorvosokat védjék a lehetséges fertőzéstől.

A vírus delta variánsa okozta fertőzés veszélye jelenleg négyszer nagyobb, mint az eredeti koronavírustörzsé, ezért szükséges, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék az orvos-beteg találkozókat – indokolta a döntést az egészségbiztosítási pénztár. A betegség telefonos bejelentésének lehetősége, és ezáltal az érintett – orvosi vizsgálat nélküli, csakis telefonos kikérdezés alapján diagnosztizált betegség utáni – táppénzre vétele egyelőre az év végéig lesz érvényben, de az intézkedés a járványgörbe alakulásnak függvényében meghosszabbítható.

Az ÖG egyúttal felhívta a biztosítottak figyelmét a koronavírus elleni védőoltás fontosságára.

Négy parlamenti párt – az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) az Osztrák Zöld Párt (Die Grünen) és az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) – képviselői ugyanezt tették pénteken nyilvánosságra hozott közös közleményükben.

Elsősorban nőknek és fiatal lányoknak szóló felhívásukban mindenkit arra bíztatnak, hogy vegyék fel az oltást. Hangsúlyozzák, hogy nincs ok a félelemre, a védőoltás nem jelent kockázatot egy későbbi terhességre, és ne az álhírek terjesztőinek higgyenek, hanem bízzanak a szakértők véleményében és a kutatási eredményekben. Az oltásellenesként számon tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem csatlakozott a közös felhíváshoz.

Miközben Thomas Szekeres, az Osztrák Orvosi Kamara magyar származású elnöke naponta több fórumon – legutóbb csütörtökön a parlament egészségügyi bizottságának meghallgatásán, illetve az OE24 hírtelevízió adásában – igyekszik eloszlatni a kételyeket az oltással szemben, és minden intézkedést, amely a lakosság átoltottságát növeli, üdvözöl, a sajtóban egyre hangosabb az oltásellenesek hangja is. Ők – többek között az FPÖ prominensei is – elsősorban a szabadságjogok korlátozását vélik felfedezni a kormány járványügyi intézkedéseiben.

Ausztriában eddig 5 640 345 ember kapta meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 330 472-en. Az elmúlt 24 órában 2 364 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 720 455 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 843, az intenzív kezelésre szorulók 202-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon 12-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 882-re emelkedett. A betegségből 686 324 osztrák gyógyult fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában