Frissen Vasból

2021.09.23. 07:00

Autómentes napot tartottak Vas megye több településén is – fotók

Tegnap megyénkben is több helyen csatlakoztak az európai autómentes naphoz, amelyet 1998 óta világszerte szeptember 22-én tartanak meg.

Vas Népe

20210922 Autómentesnap a Gothárd iskolában, Szombthely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Szombathely

Szombathely és az Agora – Szombathelyi Kulturális Központ is csatlakozott az Autómentes Nap programjához. A Fő téren reggel játékos ügyességi és sportversenyekkel kezdődött a nap. A kerékpáros- és görkorcsolyafutamok iskolás résztvevőit még elkerülte az eső. Az ovisok viszont már esőkabátban, de annál elszántabban, jó tempóban teljesítették a futóbiciklis akadálypályát.

Középen volt a gyülekező, onnan indította a versenyzőket a nem kevésbé lelkes műsorvezető, Varga Jenő. Egyre újabb „világcsúcsok” születtek a hangos biztatásnak köszönhetően. Délután Kezedben a jövő címmel interaktív kiállítás nyílt a fenntartható fejlődésről, kitelepült az Egészségfejlesztési Iroda, a rendőrség Bike Safe regisztrációs lehetőséget biztosított. Közösségi kerékpározással és közösségi futással is készültek a szervezők.

A Gothard-iskola tanárai, felsős diákok és szüleik indultak tegnap délután két keréken Gyöngyösfaluba, a Holdfényligetbe. Úgy tervezték, hogy ott megpihennek, utána visszaindulnak. Tizenöt éves hagyomány már az intézményben a kerékpártúra. Minden évben a diáksport egyesület szervezi szeptember 22-én, az autómentes napon, tudtuk meg Nagyné Tancsics Ildikó igazgatótól. Érdekesség, hogy az időjárás eddig mindig barátságos arcát mutatta ezeken a napokon, így volt ez tegnap is. A túra a 2016-ban kezdődött bringa -

akadémia programot is erősíti: az elméletben tanult KRESZ- és túraismereteket a gyerekek a gyakorlatban is ki tudják próbálni.

Gersekarát

Gersekaráton tegnap az autómentes napon az önkormányzat reggelit adott mindenkinek, aki gyalog, kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával ment iskolába vagy munkába. A Honvéd utcát lezárták, nem lehet autóval végighajtani rajta. A művelődési ház előtt

futó- és kerékpárosversenyt szerveztek óvodásoknak, iskolásoknak és felnőtteknek az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A fő szervező Pásztory Istvánné polgármester volt.

Gersekaráton a legifjabbak is rajthoz álltak, a Honvéd utcát le is zárták
Fotó: VN

Szentgotthárd

Szentgotthárdon, az eddigi évekhez hasonlóan a Rendelőintézet égisze alatt működő Egészségfejlesztési Iroda szervezett mobilitási hetet és ehhez kapcsolódóan az autómentes napot. Ahogy dr. Klósz Beáta intézményvezető elmondta, az idén a járványveszély miatt nem terveztek tömeges programokat. Egy héten át azonban az érdeklődés középpontjába helyezték a rendszeres egészségvédő

foglalkozásokat, amelyekbe most bárki ingyenesen belekóstolhatott. A szentgotthárdiak a hét folyamán úszójegyet is igényelhettek, amit a nekik megfelelő időpontban, a látogatási csúcsot elkerülve használhattak fel. Tegnap pedig megrendezték az autómentes napot.

Reggel az iroda munkatársai, illetve középiskolás önkéntesek álltak minden oktatási intézmény kapujában, és apró ajándékkal lepték meg azokat, akik gyalog érkeztek az iskolába.

Szakonyfalu

Még olyan apró faluban, mint Szakonyfalu is odafigyeltek a világnapra. A Zöld parkban tegnap gokart ügyességi pályán és kerékpárral gyakorolhatták az óvodások és iskolások a helyes közlekedés szabályait.

Nick

Nicken, bár az eső elmosta az autómentes naphoz kapcsolódó akadályversenyt, a korábban meghirdetett rajzpályázat eredményeit kihirdették a kultúrházban. Jutalmazták a legszebb rajzok készítőit, méghozzá úgy, hogy minden nevező közlekedéssel kapcsolatos ajándékokat (kulcsot, láthatósági mellényt) kapott. A településen nagy hangsúlyt fektetnek az autómentes közlekedésre: beszereztek egy falugondnoki kerékpárt és hamarosan kerékpáros-pihenőt is kialakítanak.

Celldömölk

Celldömölkön nagy hagyománya van az európai mobilitási héthez tartozó autómentes nap megszervezésének. Tegnap a Dr. Géfin téren – a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előtt – rendeztek programokat. Reggel 7 órától 10 óráig Bringázz a munkába! szlogennel gyümölccsel, innivalóval köszöntötték azokat, akik a kerékpárt választották, így indultak iskolába vagy a munkahelyükre.

Tíztől 14 óráig pedig óvodások és iskolások vehettek részt játékos vetélkedőn. Volt élő puzzle, építőjáték, összecsaptak a kerékpárlovagok, sőt: ki lehetett próbálni az „őskerékpárt” is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában