égzengés, károk

2021.09.18. 07:00

Az idei átlagos viharmennyiség átlagon felüli pusztítással járt tavalyhoz képest

Nem volt több vihar, mint máskor, de pusztítóbbak voltak, villámkárból hatszor annyit jelentettek, mint tavaly. Vas megyében a korábbi évekkel ellentétben az idei nem volt viharos év.

VN

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Horváth Gyula

2010 óta, amióta a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) összegzi a május 1-je és augusztus 31-e közötti viharszezon okozta kárkifizetéseket, egyedül a kiindulási évben fizettek ki többet a társaságok (30 milliárd), mint idén (9,1 milliárd). Pedig a viharok száma átlagosnak mondható, mindez jól mutatja, mennyire pusztító volt az idei viharszezon. A villámcsapás okozta károk külön tételt képeznek a biztosítói statisztikákban. Idén feltűnően sok, közel hatszor annyi (6400) ilyen kárigény érkezett a biztosítókhoz, mint tavaly (1100). A kifizetett összeg (918 millió) is több mint hatszorosa a tavalyinak (149 millió).

Volt olyan villámcsapás, amely egymaga hatmillió forintos kárt okozott. A tavalyihoz képest ráadásul ötszázmillió forinttal többet, 2,4 milliárd forintot fizettek a villámcsapások másodlagos, indukciós hatása miatt bekövetkezett káreseményekre. Ilyenkor a közelben lesújtó villám számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközöket vagy háztartási készülékeket tesz tönkre. A korszerű, integrált áramköröket tartalmazó műszaki berendezések jobban ki vannak téve a villámok hatásának, így a hálózatokon keresztül beérkező túlfeszültség gyakrabban okozza a meghibásodásukat, mint a korábban használt, hasonló berendezések esetében.

Ezzel kapcsolatban a biztosítói szövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy a villámcsapás okozta károk mérséklésére a megelőző villámvédelmi intézkedéseket és a biztosítást egymással kombinálva célszerű alkalmazni. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a Mabisz konkrét ajánlásokat is kidolgozott a villám és túlfeszültség okozta károk megelőzésére és csökkentésére (részletek a Mabisz

honlapján). Idén a legtöbb bejelentés a július 9-i, valamint az augusztus 1-jei viharokat követte. A főváros mellett Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Komárom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Hajdú-Bihar megye járt rosszul. Ha az elmúlt éveket nézzük, tudhatjuk, hogy Vas megye viharos megyének számít, ezúttal viszont meglehetősen olcsón megúsztuk.

Kiemelt képen: A szombathelyi csónakázótó fölött kialakuló szupercella június 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában