látszik a mélypont

2021.09.10. 11:30

Az öngyilkosság megelőzésének világnapján: Figyeljünk a krízishelyzetben lévőkre!

Az elmúlt másfél évben sokkal több komoly hívás futott be a lelkisegély-szolgálatokhoz, gyakran az egészségügyben dolgozók és az idősotthonokban élők tárcsáztak.

Budai Dávid

20210908 Szabó Katalin a Szombathelyi Lelkisegély Szolgálat Vezetője, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A másfél éve tartó járvány nemcsak egészségünket, gazdaságunkat, de lelkünket is megtépázta. A szombathelyi Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a vasi megyeszékhelyen 35 éve van jelen. Működtetéséről a Telelehumanitas Szombathelyi Mentalhygienes Egyesület gondoskodik. Az egyesület vezetőjével, Szabó Katalinnal az elmúlt időszak tapasztalatairól beszélgettünk.

Megváltoztak a segélykérési szokások: míg korábban 60 százalék volt az inadekvát, vagyis a szórakozásból indított hívások aránya, a valós segélykérések 40 százalékot tettek ki. Mostanra megfordult az arány, az érdemi hívások felé billent a mérleg. Ez valószínűleg azért alakult így, mert a világjárvány okozta sokk mindenkit kijózanított kicsit. Azt persze fontos hangsúlyozni, hogy a lelkisegély szolgálathoz befutó hívásokat minden esetben komolyan veszik.

Az utóbbi időben megszaporodtak a szigorító intézkedések miatti bezárkózást nehezen viselő emberek hívásai. Az elmúlt másfél évben előfordult, hogy egészségügyi dolgozó is tárcsázta a lelkisegély szolgálatot. Az ok nyilvánvaló, ezek az emberek rendkívüli terhelésnek voltak kitéve, kimerültek, ám problémáikkal nem akarták sem a kollégáikat, sem a családtagjaikat terhelni. Esetükben a beszélgetés maga a gyógyítás is egyben, és sokszor éppen elég ahhoz, hogy a hívó túllendüljön a mindennapi nehézségeken. Ugyanígy több hívás érkezett idősotthonokból is, hiszen az ott élők közül sokan nagyon elmagányosodtak azokban a hónapokban, amikor a járványügyi óvintézkedések miatt nem tarthatták személyesen a kapcsolatot családtagjaikkal.

Mindezeken felül hajléktalanok és szenvedélybetegek is gyakran telefonálnak. Idén összesen már több mint 3200 telefonhívást fogadtak, egyegy 12 órás ügyelet alatt átlagosan 20-25 a hívások száma. A hívók továbbra is jellemzően a 19-45 éves korosztályból kerülnek ki, és a férfiak vannak többségben, aminek Szabó Katalin szerint az lehet az oka, hogy a nők problémamegoldása másként működik, szélesebb a tárházuk, mint a férfiaké. Más módon közelítik meg az adott problémát.

A telefonos lelkisegély szolgálatokról érdemes tudni, hogy a hívásokat szerte az országban a nap 24 órájában mindig fogadja egy ügyelő, ám hogy honnan fut be a hívás, azt a Szombathelyen dolgozó mintegy tíz önkéntes soha nem tudhatja. Nem szükséges bemutatkozni. A hívót éppen ugyanúgy, mint az ügyelőt az anonimitás szabálya védi. Csakis az számít, hogy aki bajban van, annak segíteni kell.

A segítés persze nemcsak az önkéntesek feladata, mi magunk is felelősek vagyunk a környezetünkben élőkért. Annak, hogy valaki mélypontra került, minden esetben lehetnek/vannak jelei. Megváltoznak a szokásai, csendes lesz, visszahúzódó (bezár), ha korábban színes ruhákba járt, elkezd feketét hordani, vagy fakó színeket használni. A segítő szakember szerint ha ilyet tapasztalunk, ne tétovázzunk, szólítsuk meg a bajban lévőt, beszélgessünk vele.

Cikkünk időzítése nem véletlen, hiszen 2003 óta szeptember 10. az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Célja, hogy felhívja a figyelmet arra, vannak, akik ezekben a pillanatokban is krízishelyzetet élnek meg. Beszélgetésünknek szomorú aktualitást adott annak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 16 éves fiúnak az esete is, aki kedden hajnalban önkezével vetett véget életének, mivel nem bírta elviselni az iskolai zaklatást. A fiú édesanyja többször nyilatkozott a sajtónak, ebből kiderült, látták a fiún, hogy megváltozott, tudták, hogy baj van, mégis megtörtént a tragédia, mert ahogyan fogalmazott: „Sajnos nekünk sem nyílt meg igazán, így nem tudtuk felmérni, hogy mekkora a gond.”

Magyarország legfeketébb éve 1983 volt, akkor 4911-en vetettek véget önkezükkel életüknek, 2014-től kétezer alá csökkent az évenkénti öngyilkosságok száma, tavaly mintegy 1706 befejezett öngyilkosság történt. Ha ön is úgy érzi, bajban van, tárcsázza az éjjel-nappal ingyenesen hívható segélyhívó számot: 116-123!

Kiemelt képen: Szabó Katalin és csapata minden hívást komolyan vesz. Sokszor az is segít, ha van kivel beszélni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában