Elismerés

2021.09.22. 14:00

Beke Pál-díjat kapott Szekér Tamás – Országos példa a „herényi modell”

Beke Pál-díjat kapott Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke a Nemzeti Művelődési Intézet elismeréseként. Huszonhét éve van a szakmában, 1994 óta működik a kulturális egyesület, de már 1989-től a civil életben tevékenykedett szervezőként.

Merklin Tímea

Szekér Tamás a kitüntetést kimagasló szakmai tevékenységével érdemelte ki: a helyi értékek feltárása, a helyi közösségek megerősítése érdekében végzett munkájával, a nemzeti öntudat erősítésével, valamint az utánpótlás nevelésével. Szekér Tamás amikor belevágott a civil és kulturális élet szervezésébe, 39 éves volt, az OTP hitelosztályán dolgozott, majd a katolikus továbbképző intézetben pénzügyesként.

Később az egyesületben feltornyosultak a feladatok, 1999-ben dönteni kellett, hogy maradnak-e „amatőrök”, vagy visznek a munkába egy kis profizmust is, vagyis szükség volt egy főállású emberre, vállalta. Három-négy évet szánt erre, de huszonhét lett belőle (eddig). A 2000-es évek elején segítettek neki főiskolások munkahelyi tapasztalatszerzés címén, és dolgoztak itt olyanok is, akiket a honvédség behívott, de a katonaidejüket a civileknél is letölthették.

– Az utolsó herényi bíró a nagyapám volt, ez mindig inspirált engem. Az ősök iránti tisztelet az egyesületünk egyik célja. Létrehoztunk 1999-ben egy történeti Herény-kiállítást, ez alapozta meg az egyesület további életét. Minden jó ötlettel betérőt támogattunk, így lett

hímző szakkör, karateklub, baba-mama klub, női kör, férfikör, asztrológiaklub, asszonytorna és még sok minden más. Az életnek természetes pulzálása, hogy az évek során van, ami kikopik, új jön helyette. Mindig olyat csináltunk, ami az itt élőknek megfelelt.

Csak az volt a kérésem, hogy aki ötletet hoz, vegyen is részt a megvalósításában, ne csak dobálózzunk a szavakkal – mondta Szekér Tamás, aki évi két olyan közösségi estet tart, ahol összegzi a feladataikat, annak híveként, hogy „mindig csak egy lépést tegyünk előre, hogy ne bukjunk orra”.

Vezetői idejében teljesen megújult a Herényiek Háza, kulturális és kerékpáros központ lett. 2003-ban létrejött és az évek során – 2019-ig – országos hírnévre tett szert a Herényi virágút, amely 2022-ben remélhetőleg újra megrendezhető lesz. Szekér Tamás a neves közművelődési szakembert, Beke Pált személyesen ismerte, járták együtt az országot; amint meséli, bölcsessége számára „hitet és erőt adott”. Beke Pál hozott Herénybe francia küldöttséget, és Szekér Tamást egyhetes francia tanulmányútra is meghívta, mert „a herényi modell és a francia minta párhuzamos a közösségi életre nézve”. Ezt az egyesületi elnök biztatásnak vette, dicséretnek, hogy jó irányban haladnak, a csecsemőktől az idősekig mindenkinek biztosítanak együttléteket.

– Mi nem nagyon vettünk meg kész programokat, hanem mindent megcsináltunk magunknak. A második megyejáró program itt volt nálunk – Beke Pállal –, közösségszervezőket hívtak meg, hogy jó példákat tegyenek eléjük, így minket is. A megyejárások bizonyították, hogy a civilek nagyra hivatottak a kultúra területén – idézte fel Szekér Tamás, aki 2019-től nyugdíjas, a stafétát Nagy Krisztinának adja át, aki már 2006 végétől mellette dolgozik. Ahogy mondja, átvette a szemléletmódot, de más a stílus, mások a módszerek, az utak, de Herényben máig intenzív kulturális élet zajlik.

Az egyesületi elnök örül a Beke Pál-díjnak, de még inkább annak a sok eredményes évnek, ami mögötte van. Kéri, hogy feltétlenül tegyük hozzá: mindez a család és a közösségek támogatása nélkül nem jöhetett volna létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában