fejlesztés

2021.09.28. 11:30

Bővítik a Johanneum épületét, amihez a helyi forgácslapgyár 70 millióval járul hozzá – fotók

Mintegy 70 millió forintnyi pénzbeli és további 15 millió forintnyi tárgyi céltámogatást nyújt a város forgácslapgyártó üzeme a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítványán keresztül a Johanneum épületének továbbfejlesztésére. Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfőn írták alá ünnepélyes keretek között.

Cseh-Egyed Bernadett

20210927 Novák Tibor Falco Zrt igazgatója, Huftlesz Mihály Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítvány elnöke, Szemerei János evangélikus püspök, A Szombathelyen működő FALCO Zrt. pénzügyi és természetbeni céltámogatásban részesíti az Evangélikus Szeretetszolgálatért Alapítványt annak érdekében, hogy a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) tervezett bővítése megvalósulhasson. Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztus 2-án a közgyűlés rendkívüli ülésen döntött arról, hogy a Falco Zrt. mintegy 750 millió forintért megvásárolja az önkormányzattól a Kolozsvár utcai hajléktalanotthon, illetve az egykori sporttelep területét. Ebből az összegből pedig 550 millió forintot adnak a Johanneum épületének bővítésére azzal a céllal, hogy 24 új, örökös hajléktalanotthoni és 20 új, örökös idősotthoni férőhelyet létesítsenek és biztosítsanak az önkormányzat számára. Akkor a testület két tartózkodás mellett elfogadta a napirendi pontot, és megszületett a háromoldalú megállapodás a város, a Magyarországi Evangélikus Egyház és Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ között. A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, nyáron abba a fázisba érkeztek a tervezési, előkészítési munkálatok, hogy világossá vált, az önerő nem lesz elég, további források bevonására lesz szükség.

Hutflesz Mihály, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, ekkor vették fel a kapcsolatot a Falco Zrt.vel. A forgácslapgyártó vállalat pedig úgy döntött, az alapítványon keresztül 70 millió forinttal és további 15 millió forintnyi tárgyi jellegű adománnyal támogatja az ügyet. Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke beszédében úgy fogalmazott, nagyra értékeli ezt az összefogást, hiszen ami a hitéletben történik, az társadalmi szolgálat is, az élet szolgálatához járul hozzá.

Novák Tibor, a Falco Zrt. ügyvezetője arról beszélt, hogy több hónapos előkészítő munka előzte meg a hivatalos szerződés-aláírást. Hozzátette: ez a támogatás részükről több mint nagy értékű pénzadomány. A cégcsoport számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért döntöttek úgy, hogy az általuk gyártott termékekkel is hozzájárulnak a beruházáshoz. Az eseményen részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki elmondta, az elmúlt években jelentős kormányzati támogatást sikerült szerezni a civil szféra számára. Október 4-én teszik közzé a Nemzeti Együttműködési Alap újabb pályázati lehetőségeit, mintegy 11 milliárd forint válik elérhetővé a civilek számára.

– A civilek az egész életünket behálózzák. Az a jó, ha közösséget tudnak létrehozni, és értéket teremtenek. A szombathelyi evangélikusokra mindkettő igaz – fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Nemény András, Szombathely polgármestere szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Beszélt arról is, nagy szükség volt már az idősgondozás átalakítására a városban, és hogy jól döntöttek, amikor ezt az evangélikus egyházra bízták. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke ugyancsak megköszönte a vállalatnak a támogatást. Mint mondta, az elmúlt 17 év bebizonyította, az evangélikus egyháznál jó kezekben van a szociális és idősellátás.

Kiemelt képen: Novák Tibor ügyvezető igazgató, Hutflesz Mihály alapítványi elnök és Szemerei János püspök a tegnapi sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában