Benépesült a kastélyudvar

2021.09.08. 07:00

Cipőgyár anno: az egykori kollégák is találkoztak Körmenden

Benépesült a kastélyudvar szombaton: a Történelmi örökségünk – Anno cipőgyár című programra érkezett a közönség.

Markó Petra

Fotó: Jámbori Tamás

Az eseménnyel a szervezők a hajdan szép napokat látott, ám 2003-ban végleg bezárt körmendi cipőgyárról emlékeztek meg. Sokan eljöttek az egykor ott dolgozók közül, de olyanok is voltak, akiknek csak rokonaik vagy éppen a szüleik húztak le jó pár évet a kilencvenes évek ikonikus hazai cipőmárkáját előállító gyártósor mellett, és szerettek volna nosztalgiázni a régi időkről. Ehhez az alapot egy direkt erre a napra létrehozott kiállítás adta. Még ez év elején tett ugyanis közzé egy felhívást a körmendi önkormányzat, valamint a Körmend Múltja, Jelene és Jövője Közhasznú Alapítvány, amelyben azt kérték, hogy ha bárki rendelkezik fényképpel a cipőgyár életéből, korábbi eseményekről, ünnepségekről, dolgozókról, az épületről, a gépekről vagy bármi másról, küldje el. A képeket a kiállításon láthatták viszont a tulajdonosaik. Nemcsak az archív amatőr fotókat mutatták be azonban, hanem Benkő Sándor fotóriporter a XXII. Magyar sajtófotó-pályázaton nagydíjas Utolsó nap a tűzősoron című fotósorozatát is, amely a körmendi cipőgyár bezárásakor készült.

– A mai nap számomra tényleg a nosztalgia ideje – kezdte köszöntőjét Bebes István polgármester. Mint fogalmazott: ez nemcsak azért van így, mert sok ismerős arc, régebbi jó barát gyűlt össze ezen az eseményen, hanem azért is, mert éppen erre a napra hívták meg a főiskolás évfolyamtársai is egy találkozóra. – Különleges érzés negyven-egynéhány évet feleleveníteni és visszaemlékezni – mondta a polgármester, majd így folytatta: – Biztos vagyok abban, hogy ezzel így van mindenki, akinek a gyárhoz bármikor köze volt 1958 és 2003 között. Sok élmény, öröm, néha esetleg szomorúság is vegyülhetett ezek közé az érzések közé, de azt gondolom, hogy mindig előre kell nézni, és mindenkit azzal biztatok, hogy próbálja meg ezen a napon jól érezni magát, nem gondolni a mindennapok problémáira. A mai nap az örömé, az emlékezésé – hangsúlyozta a városvezető, hozzátéve: – Ezen az emlékezésen minden azt szolgálja, hogy mindazokat, akik már régen nem találkoztak, ezen a közösségi eseményen újra öszszehozzuk.

És jól láthatóan így is lett, a rég nem látott barátok, egykori kollégák között jóízű beszélgetések alakultak ki egy-egy fénykép előtt, nagy sikere volt a diavetítésnek és a cipőkészítő bemutatónak is, miközben nosztalgikus dallamok csendültek fel a színpadon. Mint ismert: a városnak komoly tervei vannak a területtel, ahol a volt cipőgyár működött. Az épületeket még idén el fogják bontani, és új funkciókat adnak a területnek: közösségi, kulturális és rekreációs célokra alkalmas zöldfelületet alakítanak ki.

Kiemelt képünkön: A felhívásra a magánarchívumokból is sok kincs került elő: a beküldött fotókból alkalmi kiállítás nyílt, ki-ki megkereshette a régi kollégákat, szembesülhetett önmagával is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában