Frissen Vasból

2021.09.11. 11:30

Csíkos lábú új kullancsfaj jelent meg megyénkben – Önnek is volt már hozzá „szerencséje”?

Hyalomma néven új kullancsfaj jelent meg Európában, amely előszeretettel élősködik nagytestű állatokon. A kullancs terjesztésében nagy szerepe van a vándormadaraknak. Vas megyében egy kutyatulajdonos észlelte ezt a kullancstípust.

Tóth Judit

Fotó: Illusztráció: Stock

A budapesti székhelyű Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézete kullancsfigyelő projektet indított, amelyben a kutatók az úgynevezett citizen science módszer segítségével vizsgálják az Európában is egyre gyakrabban előforduló, a krími-kongói vérzéses lázat is okozó kullancsok magyarországi felbukkanását és megtelepedését. A lakosság által észlelt egyedek között szerepelt más ízeltlábú is, de a legtöbb esetben kullancsokról értesítették a kutatóközpontot.

Földvári Gábor, a kutatás vezetője közleményében azt hangsúlyozta, hogy a lakosság széles körű részvétele miatt az ország jelentős részéről kapnak információt egyéb kullancsfajok elterjedéséről is. Az eddig beküldött anyagok vizsgálata során öt kullancsfajt és egy közeli rokon vérszívót, az óvantagot azonosították be.

Előbbiek közül a kutatók a hyalommát tartják a legfigyelemreméltóbbnak. Vas megyéből eddig egy jelzés érkezett a kutatóközponthoz, amely erre a kullancsra utal. Egy kutyatulajdonos észlelte ezt a típust, ami csíkos lábairól ismerhető fel, és 6 mm-es testméretével jóval nagyobb a honos fajoknál. Különös szokása, hogy nem passzívan várja a gazdaállatot, hanem üldözi és a talajon bujkálva igyekszik utolérni.

A hyalommák mostanra olyan területeken is megjelentek, ahol korábban ismeretlenek voltak. Ennek oka, hogy a kullancs terjesztésében nagy szerepet játszó költöző madarak útvonala az éghajlatváltozás következtében megváltozott. A kullancs főleg a kutyákat, a lovakat és a szarvasmarhákat veszi célba.

Kiemelt képen: Nagytestű állatokban élősködik szívesen az új faj

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vas-megyei-telepulesen-elo-kutyaban-fedeztek-fel-az-uj-kullancsfajt-5271392/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában