hárssors

2021.09.03. 07:00

Drasztikus metszésekkel próbálják megmenteni a rohamosan pusztuló Erzsébet királyné fáját

Idén az év fája versenybe két Vas megyei pályázat is érkezett. Egymástól függetlenül mindkettő Erzsébet királyné, Sisi személyéhez kötődik. A Herényi Erzsébet-hársak bekerültek a top 11-be. A másik fa, a Szent István park fölött, a régi víztoronynál álló Erzsébet királyné fája nem lett döntős, de a pályázat ráirányította a figyelmet, hogy rohamosan pusztul. A szakemberek szerint előbbutóbb foglalkozni kell azzal is, hogy mit ültessenek a helyére. Talán gesztenyét – az első emlékfa után?

Gyöngyössy Péter

20210902 Erzsébet királyné fája, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Mintegy 120 éve áll már a régi víztorony alatti domboldalban az a nagylevelű hárs, melyről ma már kevesen tudják, hogy Erzsébet királyné tiszteletére ültették. A fa állapota néhány éve kezdett el rohamosan romlani. A gombafertőzés egyre több nagy ágát pusztítja el, már alig van rajta levél. Amikor 1898. szeptember 10-én a Genfi-tó partján Erzsébet királynét, Ferenc József hitvesét egy olasz anarchista meggyilkolta, gyászba borult az ország. A magyarság körében is népszerű volt a királyné. Sokan az ország védangyalaként tekintettek rá. Beszélte a magyar nyelvet, szívesen olvasta Petőfi és Jókai műveit. Jó barátságot ápolt magyar főurakkal, környezetébe tudatosan választott magyar személyeket.

Sokat tett Ferenc József és Magyarország viszonyának rendezéséért; neki is része van abban, hogy 1867ben megtörténhetett a kiegyezés. Erzsébet halálát valóságos sorscsapásként élte meg az ország. Darányi Ignác földművelésügyi miniszter a merénylet után egy hónappal felhívást intézett a lakossághoz, sőt rendeletet is hozott arról, hogy ültessenek mindenfelé Erzsébet királyné-emlékfát. A felhívás hatására 1899 júliusáig országszerte több millió facsemetét ültettek el. Nem túl gyakran előfordult az is, hogy nem fát ültettek, hanem már meglévő fát neveztek el emlékfának.

Ez történt Szombathelyen is 1899-ben. – Ekkor a szőlőhegyre vezető út mellett álló, 200 évesre becsült, öreg gesztenyefa lett Erzsébet királyné emlékfája. Ezt már Bődi Livia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke meséli. – Az idős gesztenye 1907-re elszáradt, helyére nagylevelű hárs került. A fa környezetét építészeti szempontból is igényesen alakították ki, ezzel méltó emléket állítva Erzsébet királynénak. A fa most rohamosan pusztul, de amíg lehet, meg kell őrizni. Az egyesületben még nem foglalkoztunk azzal, hogy ha a fa elpusztul, mi legyen helyette. Kiss Dávid, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondja, hogy a régi víztoronynál álló Erzsébet királyné-emlékfa helyi jelentőségű védett fája, azaz kiemelt értéke Szombathelynek. Ezért mindent elkövetnek, hogy megőrizzék.

– Független szakértőkkel rendszeresen megvizsgáltatjuk a fa állapotát – tájékoztat a szakember. – Jól látszik, hogy az utóbbi években erőteljessé vált a fa koronájának pusztulása. Rohamosan romlik az egészségi és ezzel műszaki állapota, a fa életének végéhez közeledik. Korhadnak a vázágak, látszik a farontó gombák jelenléte. Erőteljes metszésekkel próbáljuk lassítani a romlás folyamatát. Ha elpusztul, dönteni kell a pótlásáról. Nem biztos, hogy pontosan ezen a helyen kellene állnia az új fának. Lehetne akár az eredeti szelídgesztenye, de hársak és más fafajok is szóba jöhetnek.

Kiemelt képen: Erzsébet királyné emlékfája. Ha elpusztul, dönteni kell a pótlásáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában