Frissen Vasból

2021.09.23. 20:00

Egyre több illegális határátlépőt fognak el Vas megyében – Utánajártunk a pontos számoknak

Vas megyében 40 embercsempészt és több mint 250 illegális migránst fogtak el a rendőrök a nyár végéig idén.

Budai Dávid

Hatalmas a migrációs nyomás az ország déli határain, az illegális határátlépők száma az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint folyamatosan nő. Az elmúlt év azonos időszakához képest – amikor valamivel több mint 22 ezren próbálkoztak – idén már több mint háromszor annyi, 70 ezernél is több határsértőt tartóztattak fel a rendőrök, miközben elfogtak 728 embercsempészt is.

A migrációs hullám megindulásának évében, 2015-ben összesen több mint 391 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel. Azóta megépült a kerítés, így az elfogott migránsok nagy részének már ezen sem sikerül átjutnia, vagy ha igen, a határtól mindössze nyolc kilométernyire jutnak. Akadnak azért, akiknek sikerül, az ország belsejében idén mintegy öt és fél ezer menekültet állítottak meg. A migrációs helyzetre fokozottan kihatással lehet az Afganisztánban kialakult helyzet.

Itt épp 15 illegális határátlépőt fognak el Szombathely határában
Fotó: Horváth Balázs

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén augusztus 31-ig összesen 40, Ausztria felé igyekvő embercsempészt és 255 illegális migránst tartóztattak fel. A nálunk elfogott illegális migránsok szír, afgán, török, libanoni, pakisztáni, bangladesi, iraki, egyiptomi, marokkói, albán, palesztin és gambiai állampolgárnak is mondták már magukat. A tapasztalat az, hogy a migránsok és az embercsempészek folyamatosan változtatják módszereiket, annak függvényében, hogy a magyar hatóságok milyen intézkedéseket hoznak.

Az elmúlt időszakban például jellemző volt, hogy nem sima autókkal vagy furgonokkal, hanem különböző, speciálisan kialakított járművekkel próbáltak embereket csempészni, mint amilyen a szénaszállító, a mentőautó, a tartálykocsi, de a közelmúltban fogtak már el motoros csempészeket is, akiknek utasa egy-egy migráns volt. Egyre több az olyan embercsempész, aki megpróbál elmenekülni, vagy eleve meg sem áll a rendőr jelzésére.

Az embercsempészés alap­esetben egytől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában