Frissen Vasból

2021.09.10. 20:00

Élettel telnek meg a szombathelyi egyetemi kollégiumok – Nem feltétel, de ajánlott az oltás a beköltözéshez

Az országos médiában több cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy egyes kollégiumok csak olyanokat vettek fel, akik rendelkeznek koronavírus elleni védőoltással. Utánajártunk, hogy a szombathelyi felsőoktatási kollégiumok milyen feltételekkel fogadták lakóikat.

Polgár Patrícia

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ kollégiumainak nagyjából ötszáz bentlakó hallgatója közül sokan megkapták már az oltást, azonban az oltottságot a kollégium vezetősége nem tette a beköltözés feltételévé – tudtuk meg Kosdi Katalin kollégiumi vezetőtől, aki azonban hozzátette: sokszor hangoztatják az ott lakóknak, hogy a vírus elleni védekezés fontos eleme az oltás. Kosdi Katalin azt is elmondta, hogy a kollégiumban a beköltözéskor mindenkivel kitöltettek egy nyilatkozatot, melyben kijelenti, hogy nem tud arról, hogy megfertőződött a koronavírussal.

A kollégium több pontján kézfertőtlenítőket helyeztek el. Az ELTE-n a kockázatok csökkentése érdekében közösségi helyiségekben (így különösen a tantermekben, az ügyfélfogadási helyiségekben, a folyosókon) az orrot és szájat eltakaró maszk használata már mindenki számára kötelező. Az egyetem épületeit, létesítményeit, tanóráit kizárólag egészséges, a koronavírusmegbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja – tudtuk meg.

Gaspari Gábor, a szombathelyi II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium igazgatója kérdésünkre elmondta: bár nem írták elő kötelezően a beköltözőknek az oltást, jó előre tájékoztatták őket arról, hogy szeretnék, ha a kis közösség minden tagja védett lenne. Ez így is lett: mind a 45 egyetemista és három kollégiumi dolgozó kapott koronavírus elleni vakcinát. Beköltözéskor pedig egytől egyig bemutatták az ezt igazoló papírokat.

A kollégium egyik lakását már tavaly kijelölték elkülönítőhelyiségnek. Ide nem vártak beköltözőket, üresen áll, ha egy lakó a Covid-tüneteit produkálná – korábbi lakásából ebbe költözhet át, és a hatóságok döntése szerint vagy itt, vagy otthonában vészelheti át a betegséget.

Szintén megmaradt tavalyról a kollégiumi orvos intézménye – ő az a személy, aki levezényli a Covid-protokollt az intézményben. Ha elkülönítőbe kerül valaki, ő keresi fel és látja el a beteget, hiszen sok esetben a hallgatók háziorvosa több tíz kilométerre tartózkodik a kollégiumtól.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy minden lakóegységben helyeztek el lázmérőt, kézfertőtlenítőt és fertőtlenítő hatású folyékony szappant, az épületrészek bejáratainál kézfertőtlenítő automatát, az ajtók előtt pedig fertőtlenítős lábtörlőt. A közösségi terekben – társalgó, tanulószoba, kápolna – szeptember 1-jétől kötelezővé tették a maszkhasználatot, illetve korlátozták a maximális benntartózkodók létszámát. Naponta egyszer fertőtlenítik a villanykapcsolókat és kilincseket, és havonta ózongenerátoros fertőtlenítést is végeznek.

– Összességében minden úgy működik, mint tavaly, annyi különbséggel, hogy idén már csak az kerül karanténba, aki ténylegesen beteg, a lakótársai nem. Mivel mindenki védett, így azokat a lakótársakat, akiknek nincsenek tünetei, nem különítjük el – magyarázta az igazgató, aki azt is elmesélte, hogy a tavalyi elkülönítések során az egészségesek egy emberként fogtak össze beteg társukért, és gondoskodtak róla az ajtaja elé helyezett kis csomagokkal.

A kollégium egyik lakója, Nagy Tamara már átesett a koronavírus-fertőzésen, de fontosnak tartotta, hogy az oltása is meglegyen, hiszen így a rendezvényeket is biztosan látogathatja, valamint külföldre is utazhat. Lakótársának, Vatali Rékának ismerősei számoltak be arról, hogy mennyire megviselte őket a vírus, ezért családjával egyöntetűen úgy döntöttek, hogy beoltatják magukat. Mindketten a kollégiumi beköltözéstől függetlenül, annál jóval korábban megkapták a vakcinát.

Kiemelt képen: Az ajánlások szerint Kerkai Alex és Sebesi Patrik is használja a kézfertőtlenítőt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában