Frissen Vasból

2021.09.06. 11:30

Először rendezték meg a Szentkereszt találkozót, megidézték a 13. század lovagi világát – fotók

Gazdag programkínálatból válogathattak a hétvégén a település lakói. A hagyományos falunap mellett megrendezték az I. Szentkereszt találkozót, a fúvószenekari találkozót, és megidézték a 13. század keresztes lovagi világát.

Gyöngyössy Péter

Hagyományteremtő céllal ren­dezték meg Táplánszentkereszten az I. Szent­kereszt találkozót a hétvégén. A kez­deményezés célja, hogy határon innen és túl hosszú távú baráti kapcsolatot építsenek ki a szentkereszt nevű településekkel, illetve megismertessék egymással lakóhelyük értékeit. Az idén Bükkszentkereszt és Pilisszentkereszt delegációja mutatkozott be.

Dávid-Tóth Andrea közös­ségszervező kérdésünkre el­mondta, hogy már több határon túli magyar település is bejelentkezett, Székelyföldről, valamint a Mura vidékéről, és számos szentkereszt nevű település van még szerte Európában.

A hétvégi programban a Táplánszentkereszt első írásos emlékeit őrző időszakig, a 13. századig nyúltak vissza, és a korszak keresztes lovagi világát elevenítették meg. Ehhez a Milites Christi Alapítvány nyújtott segítséget a gyerekek nagy örömére. Játékos formában meg lehetett ismerni a korabeli várostrom eszközeit, fegyvereit, öltözékeit, az apródok mindennapjait.

V. Németh Zsolt orszá­g­gyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőjében elmondta, örül, hogy az idei falunap szervezői kiléptek a megszokott keretek közül. Utalt a hétvégén kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, és idézte az ott elhangzó egyik himnusz fő sorát: „A kereszt volt ezer éve reménységed oszlopa, most is Krisztus jegye légyen jobb jövődnek záloga.”

Kiemelt képünkön: A rendezvényen a keresztes lovagi világot is megidézték

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában