Nem mindennapi esemény

2021.09.25. 13:39

Vajon elég lesz a rekordhoz? Több százan vettek részt az ugrókötelesek áthajtási kísérletében Kőszegen (fotók, videó)

Szombat délelőtt több százan, kicsik és nagyok, gyerekek és öregek nem mindennapi eseményre készülődtek a Dózsa és a Bajcsy utcában. A többszörös Európa- és világbajnok kötélugró, Bánhegyi Adrienn és csapata arra vállalkozott, hogy 300 önkéntesen forgatják át az ugrókötelet, és ezzel az áthajtásos sportteljesítménnyel bekerülnek a Guinness Rekordok Könyvébe.

vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

Egy profi ugróköteles számára rutinfeladat, ha egy vele szemben álló partneren is át kell hajtani az ugrálókötelet. Rögtön megváltozik a helyzet, ha a másik fél ismeretlen és kötélugrásban gyakorlatlan, arról nem is beszélve, ha ezt a szituációt több százszor kell egymás után leküzdeni. Bánhegyi Adrienn többszörös Európa- és világbajnok kötélugró és csapata arra vállalkoztak, hogy az Európai sporthét programjaihoz egy rekordkísérlettel csatlakoznak. A cél az volt, hogy 300 önkéntesen hajtják át az ugrókötelet. A francia Stevens Fairn és az amerikai Porter Ballard Elder, Bánhegyi Kata és Bánhegyi Adrienn tettek kísérletet az új Guiness rekordra.

Dél előtt nem sokkal már nagy volt a nyüzsgés a Dózsa György és a Bajcsy utca környékén. Egymás után érkeztek a kisebb nagyobb, többnyire gyerekekből vagy fiatalokból álló csapatok. Iskolai osztályok, sportkörök, baráti társaságok csatlakoztak. Gyors ütemben zajlott a regisztráció és aki megkapta a karszalagját, igyekezett hamar elfoglalni a helyét az aszfaltra kétméterenként felfestett valamelyik jelnél. Ennek ellenére a kezdésre tervezett fél tizenkettőkor még száz festékcsík volt gazdátlan.

A szervezőktől megtudtuk, hogy 251 főtől már érvényes lehet a kísérlet. A több száz főből álló sorfalban a diákokon kívül számos szülő, sőt nagyszülő is akadt. Az utcában lakók közül többen kiültek a házuk elé, az izgalmasnak ígérkező program reményében. Beállt a sorfalba Básthy Béla polgármester és felesége és mások is, akik eredetileg csak nézőnek érkeztek. Végül 254 önkéntes regisztrált. Megkezdődött a kísérlet. Megszólalt a dob, először a francia fiatalember veselkedett neki a feladatnak. Hamar kiderült, hogy minden résztvevő potenciális hibalehetőség. Mert van köztük magas, alacsony, vékony és kövér, nyolc és hatvanötéves, profi kötélugró és olyan is, akinek utoljára ötven éve volt dolga ugrókötéllel. Ráadásul kiszámíthatatlan, ki hogyan kapja el a ritmust.

A francia artista végigment a teljes sorfalon, de többször akadt el az ugrálókötele. A missziós munkát végző amerikai kötélugrónak hamar újra kellett kezdenie, kiderült, hogy dobszó nélkül neki jobban megy, de így sem sikerült hiba nélkül végighajtani az összes résztvevőn. Mielőtt a Bánhegyi lányok sorra kerültek újabb problémával kellett a szervezőknek szembenézni. Többen is elhagyták a kijelölt helyüket. Volt, aki nem ért rá tovább, a kisgyerekeknek pisilni kellett, vagy megszomjaztak. Villanyrolleres szervezők cirkáltak, végül sikerült rendezni a sorokat. Bánhegyi Kata is többször kezdte újra, de nem volt hibátlan a kísérlete. Bánhegyi Adrienn kísérletét sokan várták. Négyszer indult neki a nagy koncentrációt ígénylő ugrókötelezésnek, de neki sem sikerült a sorfal összes résztvevőjén átjhajtani a kötelet. Az utolsó próba után telefonon érdeklődtünk a végeredményről. Bánhegyi Adrienn kérdésünkre elmondta, azt reméli, hogy a sikeres 150 hiba nélküli áthajtás is elég lesz a rekordhoz.

A lényeg azonban talán nem is a rekord, hanem az a több száz résztvevő, akit sikerült bevonni a programba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában