Faültetés

2021.09.29. 11:23

Háromszázhetvenezer facsemete az Őrségi Nemzeti Park egészséges erdeiért

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság több mint két éven át tartó rekonstrukciós munkával 26 hektár pusztuló lucfenyvest számolt fel és helyettük fa- és cserjefajokban bővelkedő erdősítéseket hozott létre, amelyek a jövőben gazdag és stabil élőhelyet fognak nyújtani az erdei életközösségeknek. Mindemellett az Igazgatóság a pályázati forrásból mintegy 183 millió forint értékben szerzett be természetvédelmi célú erdőkezeléshez alkalmas gépeket és eszközöket. A projektet az Európai Unió 408,71 millió forint vissza nem térítendő támogatással támogatta.

VN

Forrás: pixabay.com

Az Igazgatóság Erdőstratégiájában megtervezett élőhelyrekonstrukció 2019 tavaszán indult el – tájékoztatta az Őrségi Nemzeti Park lapunkat. A 2021-ig tartó időszakban lucfenyő ültetvények, illetve őshonos fafajokból álló, de természetes felújulásra nem képes erdőterületek átalakítását, ill. természetességének javítását tűzték ki célul, amelyek védett területen elhelyezkedve, a beavatkozások következtében fajgazdagabb, megújulásra képes élőhelyekké válhatnak. Céljuk volt továbbá, hogy a jelenleginél egészségesebb, a veszélyforrásokkal szemben ellenállóbb, a klímaváltozás hatásait mérsékelni és elviselni képes erdőket hozzanak létre.

Az élőhelyrekonstrukció során összesen több, mint 26 hektáron távolítottak el a beteg, elpusztult , ill. az erdő megújulását akadályozó faegyedeket. Helyükre közel 370 000 db facsemetét ültettek, és a vadak rágása elleni védelmük érdekében több mint 10 000 fm kerítést építettek, az erdők további, természetvédelmi célú kezelése érdekében pedig speciális gépparkot szereztek be.

Az elvégzett beavatkozások hatásait hosszú távon nyomon fogák követni és erdőkezelés során az itt szerzett tapasztalatokat fel fogják használni. Az így létrejövő változatos erdők a jövőben élőhelyként fognak szolgálni számos, természetvédelmi oltalom alatt álló növény- és állatfajnak, például a fekete harkálynak, hamvas küllőnek, de a nagy szarvasbogárnak is. Reményeik szerint a létrehozott és az Őrségben jellegzetes erdeifenyő elegyes tölgyesek továbbra is biztosítani fogják „Gyántásország”-ban a madárfüttyöt és gyantaillatot!

A projekt megvalósításával a leromlott ökoszisztémák működésének helyreállításához, továbbá a védett, illetve közösségi jelentőségű természeti értékek és területek természetvédelmi helyzetének és állapotának javításához járult hozzá az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában