tisztelgés a múlt előtt

2021.09.02. 07:00

Határőr-találkozó a Kőszegi-hegységben – Az egykori bajtársak emlékhelyet avattak

Határőr bajtársi találkozót rendeztek a Kőszegi-hegységben, öt éve kezdődött a hagyomány az egykori határőrlaktanyánál. Az idén emlékhelyet is avattak.

Kónya Péter

1947-től 1990-ig szolgáltak és védték a magyar határt határőr katonák a Hörmann-határőrs kötelékében. A határőrség 2008-as megszűnését követően, öt évvel ezelőtt néhány egykori határőr gondolt egy nagyot: bajtársi találkozókat kezdtek szervezni egykori szolgálati helyükre. Hamarosan akkora lett az érdeklődés a találkozó iránt, hogy elhatározták: 2020-ban emlékhelyet is avatnak egykori szolgálati helyükön. Terveiket azonban felülírta a világjárvány. Az emlékművet végül a tervezettnél egy évvel később avatták fel.

Csaknem száz egykori határőr és családtagjaik – az ország különböző szegleteiből – gyűltek össze a megemlékezésre az egykori Hörmann határőrlaktanya romos kapujánál. A szervezők nevében Lábadi Zoltán – aki határőr főhadnagyként 1982 és 1986 között az őrs parancsnoka volt – mondott köszöntőt. Pálffy György, Velem önkormányzati képviselője is egykori bajtársként köszöntötte az emlékezőket.

A közadakozásból elkészült emléktáblát Tóth Tibor, az őrs utolsó parancsnoka és elődje, Lábadi Zoltán leplezték le. Az emlékhelyet Harangozó Vilmos, Kőszeg nyugállományú esperes-plébánosa szentelte meg. Az egybegyűltek megemlékeztek elhunyt bajtársaikról és elénekelték a határőrhimnuszt. Az ünnepség erdei piknikkel ért véget: a bajtársak néha könnyezve, néha hangosan nevetve idézték fel újra régi közös emlékeiket.

Kiemelt képen: A határőremlékhelyet Harangozó Vilmos nyugalmazott esperes-plébános szentelte meg az egykori laktanyánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában