Frissen Vasból

2021.09.26. 10:41

Hazai páros a senior bajnok Szombathelyen – fotók

A Magyar TáncSport Szakszövetség a hétvége két napján Szombathelyen, az Agora Művelődési és Sportházban tartja az ez évi Magyar Bajnokságot.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

Szombaton és vasárnap az ország legjobb párosai léptek, illetve lépnek parkettre, és a tét nem kevesebb, mint a magyar bajnoki cím. A különböző életkori kategóriák A és B kategóriás párjai az egyik nap standard, a másik nap pedig latin táncokban mérik össze tudásukat, olyan elosztásban, hogy a zsúfolt nézőtérnek változatos élményt nyújtsanak. Rajtuk kívül már az első napon professzionista és senior, valamint kerekesszékes megmérettetések is színesítették a palettát.

Az első versenynap már számos forró pillanatot hozott, az öröm és a csalódottság könnyeinek egyaránt szemtanúi lehettek a nézők. Öt szombathelyi páros lépett a parkettre, közülük a legsikeresebb a Lorigo Táncsport egyesület junior I. kategóriában induló párosa, Lepsényi Gábor és Faludi Olívia voltak, akik latin táncokban a negyedik, standard táncokban pedig a hatodik helyen végeztek. Az ifjúsági kategóriában, latin táncokban induló három szombathelyi páros közül egyik sem jutott el a hatos döntőig, a legjobban szereplő táncosok, Kovács Ádám és Faludi Eliza a megosztott 8/9 helyen zárták a versenyt a 31 táncospárból álló mezőnyben.

A tegnapi nap több senior korosztályú versenynek is helyet adott, ahol nemzetközi mezőny állt a parkettre, 35, 45, 55 és 65 év feletti táncospárokkal. A senior III. kategória döntőjében zajos magyar, ráadásul szombathelyi vonatkozású siker született. Ebben a kategóriában a szombathelyi Claudius Táncsport Egyesület versenyzői, Kránicz József és Dobó Erika állhattak a dobogó legmagasabb fokára. Az a Kránitz József, aki ötven évvel ezelőtt, Szombathelyen kezdte táncversenyzői pályafutását, és számos versenyeredmény mellett a Mephisto című filmben is szerepelt táncosként. A mostani győzelemmel, párjával immár ötödik alkalommal szerezték meg a magyar bajnoki címet.

Szombaton zajlott a kerekesszékes duo verseny is, standard, latin és free style táncokban. Az itt győzedelmeskedő páros képviselheti hazánkat novemberben Dél-Koreában, a nemzetközi megmérettetésen.

Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség szombathelyi illetőségű elnöke az első versenynap végén elmondta: második éve került vissza Szombathelyre az Országos Bajnokság, az után, hogy évtizedekkel korábban is Vas megyében zajlott a legrangosabb hazai táncos megmérettetés, Körmend, Kőszeg és Szombathely helyszínekkel, a Savaria Táncverseny keretében. Kiváló helyszín a Sportház erre a célra, hiszen annak ellenére, hogy sportról van szó, a versenytánc olyan művészi megjelenésű műfaj, amelyet művészi környezetbe kell helyezni, és erre ez az aréna tökéletes választás.

A második versenynapon az elnök szerint várhatóan a debreceni Valcer és a szentesi Silver egyesület táncosai hozzák majd tűzbe a közönséget. Szombathelyi színekben öt párosnak szurkolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában