Frissen Vasból

2021.09.11. 09:00

Hét ország versenyzői közül diadalmaskodott Varsóban a celldömölki fiatal autószerelő zseni

A 22 éves Ölbei Zsolt nyerte a Young Car Mechanic fiatal autó szerelőknek kiírt verseny Lengyelországban rendezett nemzetközi döntőjét. Zsolttal egy éve találkoztunk utoljára, most felvettük a fonalat: jelenleg Győrben él, ízlelgeti a sikert, és újabb nemzetközi megmérettetésre készül.

Tóth Kata

Az autószerelő szakmát népszerűsíti a 23 év alatti fiatalok körében, és a tehetségek felfedezését is célozza a szakmai verseny. Az európai döntőre olyan diákok kerülnek ki, akik országukban az Autótechnika Országos Tanulmányi Versenyen jól teljesítve bekerültek a nemzeti válogatóra és megnyerték a döntőt. Így történt ez az idén Zsolttal is: így képviselhette Magyarországot augusztus végén Lengyelországban a hét nemzet legjobbjait magában foglaló mezőnyben. Az odáig vezető útról is kérdeztük.

– Hat évig jártam a szombathelyi Savaria középiskolába, a technikusi képzésre is maradtam. Az elmúlt tanévtől a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikumban tanultam, és alternatív járműhajtási technikusként végeztem májusban. Lényegében az egész nyár elméleti és gyakorlati felkészüléssel telt a mentorommal, Őri Péterrel – hallottuk tőle.

Zsolt azt mondja, minden versenynek úgy áll neki, hogy nyerni akar, de az országos válogatóhoz nem fűzött sok reményt: mégis csak az ország hat legjobb szerelője mérte össze a tudását. Ehhez képest az indoklás szerint állandó kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva jutott tovább. Magyarországon hét, Varsóban tíz versenyfeladat várt az indulókra – mindegyiket 45 perc alatt kellett megoldani. A kiegyensúlyozott teljesítményt (minden feladatban az első három között végzett) a nemzetközi alkalmon is tudta produkálni.

– A kétnapos versenyen a partnercégek állomásain különböző részterületekről vett gyakorlati feladatokat kaptunk, összesen tízet. DSG-váltón olajcserét kellett végezni, egy másik feladatban aktuátor (beavatkozó)-kalibrálást; egy következő állomás a dupla kuplung cseréje és beállítása feladatot hozta, szűrőt is kellett cserélnünk időre, hátsó féket beállítani, fékalkatrészeket cserélni. A hatodik fordulóig minden állomás után mutatták a pontjainkat, és hogy ki hányadik helyen áll. Az első nap végén csak két ponttal vezettem. Éppen holtverseny alakult ki köztünk a bolgár fiúval, utána elrejtették a pontjainkat. A második napon éreztem, hogy jól sikerültek a munkáim: a leggyengébb eredményem is 44 pontos lett az 50-ből. Mégis nagyon izgalmas volt az eredményhirdetés. Az első három hely egyikében titkon reménykedtem, végül engem szólítottak győztesként, 10 ponttal nyertem.

Zsoltnak még mindig felfoghatatlan a siker, magyar induló még sohasem diadalmaskodott ezen a versenyen. Győzelme a jövő évi szervezés jogát is meghozta Magyarországnak. Őri Péter járműmérnököt, az Autószerelők Országos Egyesülete alelnökét is megkérdeztük, ő hogyan értékel. – Elsősorban Zsolt akaraterején, mentális felkészültségén múlt a siker. A felkészülés során főleg arra alapoztunk, kik a verseny támogatói, milyen alkatrészeket forgalmaznak, gyártanak, milyen portfóliójuk van. Széles spektrumú az autójavítás, sokféle alkatrész volt érintett. Célirányosan készültünk tehát a lehetséges feladatokra, az egyes állomásokra sok gyakorlással. A balesetvédelemmel és a gépjármű védelmével kapcsolatos feladványok biztos pontnak számítottak. Nagy mértékben hozzájárult a győzelemhez, hogy Zsolt a verseny előtti utolsó két hétben ezzel feküdt és kelt, és amikor szükség volt rá, erősen összpontosított.

Őri Péter úgy látja, szakmailag erős mezőnyben hozta Zsolt a kiváló eredményt: minden ország versenyzői felkészülten érkeztek. És bár az eredménye egyéni, mégis egész Magyarországot képviselte a lengyel anyacéggel rendelkező autóalkatrész-kereskedő cég versenyén. Sok pozitív visszajelzés érkezett a szakmatársaktól, és már a verseny előtt széles körű összefogást tapasztaltak. Hozzátette: az autók egy-egy részegységével foglalkozó szakemberek szívesen látják ilyenkor a versenyzőt egy-két hetes oktatásra.

Zsolt a továbbiakban a tavaly elhalasztott szakmák világbajnokságára, a World Skillsre készül Sanghajba. Ő képviseli Magyarországot autós szakterületen. Az nagyobb falat lesz, mondja, hiszen „jönnek a keletiek”, több mint harminc ország fiatal autószerelői lesznek jelen. Minden bizonnyal hallunk még róla.

Kiemelt képen: Ölbei Zsolt vezérléscsere közben a versenyen. Még mindig felfoghatatlan számára a győzelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában