2021.09.20. 07:00
Élménnyel megtöltve – A káposztás ételekről szólt Felsőberki közösségi napja
A káposztás ételekről szólt a településrész közösségi napja, de volt sportprogram és számos kulturális műsor is.
Nagy hagyománya van a Körmendhez tartozó városrészen a Káposztafőző Fesztiválnak, amelyet minden ősszel – a káposztaszezon kezdetén – rendeznek meg.
Szombaton már kora délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a közösségi ház udvarán, készült a főzőversenyre benevezett tíz csapat. A legtöbben helybeliek voltak, de jöttek a szomszédos Harasztifaluból, Egyházasrádócról, Nádaljáról és Körmendről is. Előkerültek a jól bevált régi receptek, például a székely káposztáé vagy a babos káposztáé, utóbbit Havasi Anikó húsgombóccal megbolondítva készítette el. De volt olyan, aki az újításra esküdött, Szijj Balázs rádóci szakács például bigost, vagyis lengyel húsos káposztát készített, amelynek különlegességét a hozzáadott aszalt szilva és vargánya adta.
Egy helyi csapatnál pezsgős-mazsolás párolt káposzta volt a bográcsban, amelyre csirkecsíkok kerültek. Hamana Lászlóék pedig a szegény ember levesét választották, ebben a káposzta mellett csak farok és köröm volt, de azért egy kicsi füstölt csülköt is dobtak bele, csakis az íze kedvéért. Ugyanitt a sütőben káposztával és fejtett babbal töltött dagadó is sült.
A zsűri végül is a Solti-Takács Anita vezette helybeli csapatot hirdette ki győztesnek, amely húsos káposztát készített gőzgombóccal.
A káposztából készült finomságokat bárki megkóstolhatta, a készlet erejéig. Emellett volt lábtengóbajnokság és kulturális műsor is. És persze adott volt egy jókedvű városrészi közösség, amely nagy szeretettel várta a látogatókat. Ahogy telt az idő, úgy lettek egyre többen Felsőberki nagy napján, amely bőven éjfél után ért véget.