Tér-zene

2021.09.04. 07:00

Ingyenes koncertek a Jurisics-vár külső udvarán

Az önkormányzat nyertes pályázata révén mostantól komolyzenei koncerteknek ad helyet 30 alkalommal a Jurisics-vár külső udvara. Tegnap sajtótájékoztatón számoltak be a Tér-Zene programsor részleteiről.

Tóth Kata

Visszatért a Tér-Zene program: a sikeres sorozat folytatásaként a hangversenytermeken kívül országszerte városok, falvak terein csendül fel a klaszszikus zene. Básthy Béla polgármester megköszönte a zenészek kitartását: azt, hogy a járványidőszakban is abban a reményben dolgoztak, lesz alkalmuk a fellépésekre. Köszönetet mondott a kormánynak is, hogy hozzájuthatott a város a forráshoz. Az EMMI kultúráért felelős államtitkársága döntött a program létrehozásáról, amely 2019. október 1-jén, a zene világnapján indult el. Ehhez 2020-ban csatlakozott a kőszegi művelődési központ, és sikeres őszi programsorozatot bonyolított le a Filharmónia Magyarorszá g égisze alatt. Az önkormányzat az idén 7,5 millió forintot nyert a pályázaton. A Jurisics- vár Művelődési Központ szervezi a koncerteket.

Pócza Zoltán igazgató emlékeztetett: sok zenésznek az volt az egyetlen bevételi lehetősége, hogy fellépett a sorozatban. Fontosnak érzik, hogy folytatódjék a program, alapvetően szabadtéren, hangulatos környezetben, olyanokat is bevonva a „magas kultúra” fogyasztói közé, akik nem feltétlenül ilyen szándékkal érkeztek. Ágh Péter országgyűlési képviselő felidézte: az EMMI kultúráért felelős államtitkársága a Covid-helyzet idején komoly, 15 milliós támogatással segítette Kőszeget az elmaradt bevételek pótlásában. Most újabb forrás érkezett. Folyamatosak a beruházások Kőszegen, és nemcsak aszfaltból, hanem kulturális hajtóereje révén is épül a város, mondta.

Ma 11 órakor a Concordia- Barátság Énekegyesület műsorát, vasárnap 15 órakor Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarát hallhatja a közönség a vár külső udvarán. A jövő június 30-áig zajló ingyenes koncertekre mindenkit várnak.

Kiemelt képünkön: Ágh Péter, Szilágyi Miklós, a kőszegi fúvósok karnagya, Básthy Béla, Németh Balázs, a fúvósok elnöke és Pócza Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában