édesszájúaknak is ajánlott

2021.09.19. 07:00

Ínycsiklandó sütik cukor nélkül Csehimindszentről

Csoma Klári olvasónknál a közelmúltban inzulinrezisztanciát állapítottak meg. Mindjárt neki is látott, hogy néhány kedvenc édességét átdolgozza úgy, hogy cukrot ne, és a diabétesznél nemkívánatos fehér lisztet is legfeljebb minimális mértékben tartalmazzanak.

Tersztyánszky Krisztina

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: TK

Kókuszpiskóta

Hozzávalók: 4 tojás, 10 deka kókuszreszelék, fél csomag sütőpor, 3-4 evőkanál eritrit, só, gyümölcs. Ebből az alaptésztából többféle finomság is készülhet. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük egy pici sóval, aztán mehetnek bele a tojássárgák, az eritrit, végül 10 deka darált kókuszreszelék fél sütőporral elkeverve. (Meg is lehet darálni a kókuszt, de reszelék formájában is tökéletes.) Egy 20x25 centiméteres kis tepsibe öntjük. A tetejére mehet bogyós gyümölcs, vagy bármilyen más ízlés szerint. 160 fokon kb. 25 percig sütjük. (Az eritrittel készült sütiknél 160 foknál magasabb hő nem ajánlott!) A sütő ajtaját az első 10-15 percben ne nyitogassuk, mert összeesik a tészta, és a nyitott sütőben hagyjuk langyosra kihűlni, és csak teljes kihűlés után vegyük ki a tepsiből.

Bogyós gyümölcs kerülhet a kókuszpiskótára
Fotó: TK

Hamis somlói galuska

Ugyanebből az alapanyagból készül. Ehhez dupla adagból készül a tészta, lehet külön is a kis tepsiben vagy egy nagyobban, alufóliával középen kettéválasztva a tepsit. Amikor a fele tészta a sütőben van, a másik feléhez adunk néhány kanál cukrozatlan kakaóport. Amíg elkészül a tészta, keverjünk ki és készítsünk el egy kókuszos (vagy vaníliás) és egy csokis pudingot. De nem fél liter, hanem 6 deci tejjel. Ha megsült a tészta, vagdossuk apró kockákra, és tegyük egy nagy tálba, vagy több kisebbe oszszuk el. Mindegyik adagra szórjunk apróra vágott vagy darált diót, és öntsük a tetejére felváltva a kétféle pudingot, majd tegyük a hűtőbe. Amikor lehűlt, tálaláskor díszítsük tejszínhabbal és/ vagy csokiöntettel.

Palacsinta

Hozzávalók: fél kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fél liter „csillagtej”, 1 tojás, csipet só, 2-3 kanál étolaj, ásványvíz. A töltelékhez fél kg laktózmentes túró, édesítő ízlés szerint, 150 gramm laktózmentes tejföl. Természetesen aki nem laktózérzékeny, az normál tejtermékkel készítse. Egy keverőtálba beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a csipet sót és felöntjük a tejjel, fokozatosan keverjük, az ásványvizet a sűrűség függvényében fokozatosan adagolva. A végén még belekeverünk 2-3 evőkanál olajat, így sütés közben jóval kevesebb kell. A túrót a tejföllel összekeverjük és ízlés szerint megy hozzá az általunk használt édesítő, vaníliaaroma, citromhéj. Na, de mi is az a csillagtej? A cukorbetegek, illetve az egyéb okok miatt szénhidrátdiétát tartók tudják, hogy milyen fontos, hogy az adott étel vagy ital gyors vagy lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz-e. Mivel a tej gyors felszívódású, kerülni kell, kellene a fogyasztását. Még a reggeli kávéba sem szabad tenni. Ez a „csillagtej” viszont helyettesítheti mindennél, amibe tejet használnánk. Fontos, hogy csak állati eredetű 30 százalékos cukormentes habtejszínnel készíthető. (Vagy ugyanennek a laktózmentes változatával.) Tehát így készül otthon a lassú szénhidrátú „tejünk”. Egy liter vizet felforralunk, melegen összekeverjük 1 dl 30 százalékos, cukormentes állati eredetű habtejszínnel. Csírátlanított üvegbe töltjük, és ugyanúgy használjuk, ahogy a tejet szoktuk. Hűtőben 3-5 napig eláll. Ezzel a hígítási aránynyal a 2,8 százalékos tejnek megfelelő sűrűségű folyadékot kapunk, amelynek a diétában számolandó szénhidrátmenynyisége nincs.

Női szeszély diabetikusan

Hozzávalók (egy kb. 20×20 centiméteres formához): 5 tojás, 45 gramm 1:4 erősségű édesítőszer, 100 gramm puha vaj, 70 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 30 gramm finomliszt, fél csomag sütőpor, 1-1 csipet só, pár csepp citromlé, 200 gramm cukormentes (sárgabarack-) lekvár. Rögtön az elején a sütőt bekapcsoljuk 175 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákhoz adunk 25 gramm édesítőszert, a puha vajat és krémes állagúra keverjük. Ezután beleszórjuk a sütőporral és egy csipet sóval elkevert liszteket, és alaposan összedolgozzuk. Az előkészített tepsibe simítva 18-20 percig sütjük. Közben egy csipet sóval és pár csepp citromlével habot verünk a tojásfehérjékből. Amikor kellően kemény, hozzáadjuk az édesítőszert (20 gramm), és még 1-2 percig tovább verjük. Az elkészült tésztát a sütőből kivéve rögtön megkenjük a lekvárral, majd rásimítjuk a tojáshabot. Lehet teljesen sima, de egy kanállal, villával vagy spatulával rajzolhatunk is rá hullámokat. Viszszatesszük a sütőbe további 8-10 percre, amíg a tojáshab megpirul a tetején.

Kiemelt képen: Csoma Klára női szeszélyt kínál, ez is diabetikus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában