Frissen Vasból

2021.09.18. 20:02

Kétszer izzott fel a Krisztus-fej Alsóbodokon – Vasi résztvevője is volt az attrakciónak – videó

A magyarszombatfai Albert Attila keramikusmester és társainak látványégetési technikáját választotta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója egy felvidéki színielőadás attrakciójául, így hazai fazekasok csapata utazott ki ma a felvidéki Alsóbodokra.

Merklin Tímea

Fotó: Albert Attila

A Nemzeti Színház egy misztériumjátékot adott elő Esterházy János életéről, a színdarab végén, csúcspontként kinyitották a kemencét, amiből előbukkant az izzó mű, egy 100-110 centiméter magas alkotás. A Krisztus plasztika felnagyított másolata az Eszterházy János által raboskodása alatt készített „mirovi Krisztus-fejnek”.

Fotó: Albert Attila

- Több száz ember vett részt az előadáson, nagyon megérintett minket a helyiek kötődése Esterházy Jánoshoz – mondta az előadás után Albert Attila. – Magát az égetési attrakciót vastaps fogadta, utána odajöttek hozzánk az emberek – könnyes szemekkel –, és gratuláltak. Úgy érzem, sikerült valami jót csinálni a társaimmal, pluszt tudtunk adni.

A magyarországi csapat – Czibor Imre (Alsópáhok), Káldi Károly (Rábapatona), Mácsai László (Dör), Kovács József (Budapest), Bánföldi Ferenc (Tiszakécske), Albert Attila (Magyarszombatfa) – két művet vitt, a másik égetéséhez sötétedés után fogtak hozzá, már csak a helyiek számára, zárt körben. Azt mondták, nem tudtak volna még hazajönni, őket is magával ragadta az élmény, és szerették volna megajándékozni az alsóbodokiakat a sötétben felizzó Krisztus-fej látványával is.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szikrat-szort-a-korso-kulonleges-kiserletet-rendeztek-magyarszombatfan-fotok-4999183/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában