Napirendi pontok

2021.09.30. 07:00

Kevesebb útjavításra – Összeül a szombathelyi közgyűlés: a város költségvetését is módosítják

Ingatlanokkal kapcsolatos döntések és a város ez évi költségvetésének újabb módosítása is napirendre kerül a mai közgyűlésen.

Tömböly Ágnes

Márciusban már biztosan nem hívja össze dr. Nemény András a közgyűlést Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Tizenhét napirendi pontot tartalmaz a polgármester által kiküldött közgyűlési meghívó, azok közül tizenhármat vitatnak meg nyílt ülésen a képviselők. A két ülés közötti beszámolóban több határozati javaslatról is döntenek – így például arról, hogy visszavonják a Térségi Európai Digitális Innovációs Központ létrehozására vonatkozó, a Vas Megyei Önkormányzattal közösen tervezett együttműködési megállapodás aláírására vonatkozó közgyűlési határozatot. Ezt az tette okafogyottá, hogy időközben az önkormányzat más partnerekkel a Szombathely 2030 – A válságálló tudásgazdaság megteremtéséért programban kötött együttműködési megállapodást és a két dokumentum lefedi egymást – derül ki az előterjesztésből.

Másodízben módosítják a város idei költségvetési rendeletét. Az előterjesztés mellékletében csatolt táblázatokból megtudtuk, a vagyongazdálkodásból származó bevétel jelentősen növekedhet: 990 millió forintról 1 milliárd 751 millió forintra emelkedhet. A módosítást indokolhatja az is, hogy egy másik napirendben ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket hoznak a képviselők. A többi között egy ingatlancsomag liciteljárásáról is szó lesz, ahol az egyik ajánlattevőt formai okokra hivatkozva kizárnák az eljárásból.

A költségvetés módosításánál számíthat pluszforrásra az Agora Szombathelyi Kulturális Központ. Ha jóváhagyják, az intézmény éves önkormányzati támogatása meghaladhatja a félmilliárd forintot. Ugyancsak jelentősen nőhet a média- központ büdzséje: a korábbi előirányzatban szereplő 100 millió forintról 170 millió 800 ezer forintra.

A Volánbusz Zrt. számára 2020. évi elszámolás címen csaknem 180 millió forintos előirányzatot tüntetnek fel a módosításban. További 116,7 millió forinttal „új” tételként jelent meg a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának támogatása. A Falco KC Kft. támogatását 90 millió forinttal növelnék – a kosárcsapat így idén 385 millió forintra számíthat a várostól, ha megszavazzák. A javaslat szerint csökkentenék az út-, járda-, közvilágítás-, kerékpárút-, parkoló-, közvilágítási építési és felújítási programra, játszótér-felújításra szánt keretet: 322 millió forinttal. Az idei előirányzat így 130,3 millió forintra „olvadhat”.

A napirendi pontok között az önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos döntések is szerepelnek.

A szombathelyi közgyűlés történéseit a vaol.hu-n olvashatja cikkünkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában