kérdezz-felelek

2021.09.27. 07:00

Ki kérheti a gondnokság alá helyezést? Az ügyvéd válaszol

Mikor, milyen esetben és ki által kérhető a gondnokság alá helyezés? – kérdezte olvasónk dr. Takáts Eszter ügyvédtől.

CM

Az olvasói kérdésben írtakra a választ a Polgári törvénykönyv (továbbiakban: Ptk.) és a Polgári perrendtartás (továbbiakban: Pp) szabályai tartalmazzák

A Ptk. vonatkozó rendelkezései szerint:

2:19. § (2) A bíróság cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá azt a nagykorút helyezi, akinek ügyei viteléhez szükséges belátási képessége – mentális zavara következtében – tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, és emiatt – egyéni körülményeire, valamint családi és társadalmi kapcsolataira tekintettel – meghatározott ügycsoportban gondnokság alá helyezése indokolt.

2:21. § (2) A bíróság cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alá azt a nagykorút helyezi, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége – mentális zavara következtében – tartósan, teljeskörűen hiányzik, és emiatt – egyéni körülményeire, valamint családi és társadalmi kapcsolataira tekintettel – gondnokság alá helyezése indokolt.

A gondnokság alá helyezést a bíróságtól a nagykorú együtt élő házastársa, élettársa, egyenesági rokona, testvére; a kiskorú törvényes képviselője; a gyámhatóság; és az ügyész kérheti.

Gondnokság alá helyezés iránt indított per eljárási szabályait a Pp. XXXII Fejezete tartalmazza.

E szerint a gondnokság alá helyezés iránt indított a perre az a bíróság is illetékes – az általánosan illetékes alperes lakóhelye szerinti bíróság mellett -, amelynek területén az alperes huzamos időn át bentlakásos szociális intézményben vagy fekvőbeteg-gyógyintézetben tartózkodik, illetve amelynek területén az alperes huzamos időn át, életvitelszerűen tartózkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában