alkotói díjat kaptak

2021.09.16. 07:00

Komoly elismerésben részesült a Góri Filmkészítő Műhely

Alkotói díjat kapott a 28. Országos Diákfilmszemlén a Góri Filmkészítő Műhely három kisfilmje (Fekete, Guary kincs nyomában, A kert), amelyek a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer támogatásával, valamint Boros Ferenc, a könyvtár munkatársának szakmai segítségével valósulhattak meg.

VN

A Berzsenyi Dániel Könyvtár által működtetett Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer a megye 203 településén biztosítja a könyvtári szolgáltatást, és könyvtári kötődésű programok szervezését. E törekvés részeként indult Vas megyében is a KönyvtárMozi elnevezésű projekt, amely számos együttműködő partner támogatásával lehetővé tette, hogy a mozival nem rendelkező, 5500 fő alatti kistelepülés lakói is átélhessék a mozizás közösségi, filmklubszerű élményét. A góri lakosokat, illetve a szomszédos település apraját-nagyját megmozdította ez a programsorozat.

Idősebbek és a fiatalabbak is szép számmal jöttek a vetítésekre és a filmtörténeti előadásokra, amelyeket Boros Ferenc független filmkészítő, több dokumentumfilm rendezője, a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa tartott. A KönyvtárMozi vetítések kovácsolták össze, és a nyári szünidőben alkotásra ösztönözték a góri fiatalokat.

Úgy döntöttek, nemcsak nézni, hanem készíteni is szeretnének filmeket, így 2019-ben megalakult a Góri Filmkészítő Műhely. Első alkotásuk, a Fekete, Bye Alex azonos című dalára készült. A játékos hangulatot árasztó fiatalos klip a fekete-fehér tónusok és

az élénk színek kontrasztját, valamint egy barátság kialakulását helyezi előtérbe. A rövidfilm 2020-ban a Máskép(p) helytörténeti fotó- és filmpályázaton, valamint a Plántáló Filmszemlén is 2. helyezést ért el.

Második alkotásuk, a Guary kincs nyomában egy helytörténeti alapokon nyugvó fikciós elemekkel operáló kreatí v és izgalmas kincskeresés. A film 2020-ban a Máskép(p) helytörténeti fotó- és filmpályázaton kreatív helytörténeti díjban részesült. 2021-ben Bozsokon a góri fiatalok által egy újabb film ötlete valósult meg Boros Ferenc segítségével. A kert című lírai kisjátékfilm Fekete István A tolvaj című novellájának alaptörténetéből bontakozik ki, a jelen és a múlt párhuzamba állításával.

A 28. Országos Diákfilmszemlére – ahol a góri műhely alkotói díjat nyert – beérkező 103 alkotást szakértő zsűri bírálta, amelynek tagjai Kocsis Ágnes Balázs Béla-díjas filmrendező, Nyakó Júlia színművész, Matkócsik András operatőr, rendező, Végh Vozó Zoltán filmrendező és Bakó Krisztián angol nyelv és irodalom tanár voltak.

Kiemelt képen: A filmesek Bozsokon, a Fanni forgatásán. Balra Boros Ferenc, aki a szakmai munkát segíti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában